Det har en stund vært klart at Popsenteret i Oslo har stått overfor store utfordringer. Prosjektet er snart tre år på overtid, noe som bl.a. har ført til oppslag som dette i Aftenposten. De tre andre prosjektene i Schous Kulturbryggeri – Øvingshotellet, Kulturstasjon for barn og unge og Rikscenen for folkemusikk, joik og folkedans – er for lengst på plass, men for Popsenteret har fødselen vært langt trangere, bl.a. på grunn av konkurransen med det nasjonale rock-og popmuseeet Rockheim i Trondheim.

Kulturetaten i Oslo Kommune har den siste tiden initiert kontakt med mulige driftere av det 2 500 kvadratmeter store lokalet, som ligger vegg i vegg med Riksscenen. Man har også vært i kontakt med Kulturdepartementet, og rådført seg om alternative løsninger for bygget. Etter hvert ble også Riksscenen, som er statens part i prosjektet, trukket inn i disse forhandlingene.

I dag kan Helge Skansen i Riksscenen lette på sløret, og fortelle om en løsning som han beskriver som ”ideell for Oslo, kulturbryggeriet og folkemusikken generelt”.

- For oss andre aktører i Schous-kvartalet har det helt klart vært en ulempe at Popsenteret ikke har kommet på plass. Heller ikke restauranten har materialisert seg, noe som naturligvis gjør det tyngre å drive de øvrige prosjektene.

Nå har kulturdepartementet kommet med et utspill, som i følge Skansen har falt i god jord hos alle involverte parter.

- Kulturdepartementet har vært i tenkeboksen, og foreslår rett og slett å drepe flere fluer med en smekk. Det har i det siste vært klart at folkemusikkmiljøet her hjemme ønsker seg et eget hardingfelesenter, noe som bl.a. miljøene i Telemark og Hardanger har ivret for. Nå foreslår departementet at vi som statens representant overtar lokalene fra Oslo Kommune, og  skaper et skikkelig monument over folkemusikkens betydning.

Helge Skansen påpeker i den forbindelse det urimelige i alt populærmusikken skulle ha fått to museer, mens ”det mest genuint norske av alle uttrykk” knapt er ivaretatt i offentlig regi.

- Nå kan vi nærmest flytte inn i ferdige lokaler. Det er klart at vi må gjøre noen endringer, men her vil alt ligge til rette for utstillinger, seminarer og forskjellige fokus på folkemusikken. Vi kan også ta over en del materiale fra Popsenteret, som bl.a. har en større samling med LP-plater og 78-plater med norske folkemusikkutøvere. Nå kan vi være med på å sørge for at denne musikken igjen blir hørt.

Men hva med Telemark og Hardanger? De vil vel ikke nødvendigvis bli glade for at det nasjonale hardingfelemuseet blir lagt til hovedstaden?

- Nå er nå en gang Oslo Norges største by, så det sier seg selv at det er her et slikt senter vil ha det største brukergrunnlaget. Så vidt jeg har forstått, er det også nettopp noe av poenget til Kulturdepartementet, som helst ikke vil ha nok en opprivende lokaliseringsstrid. Samspillet mellom Riksscenen og Hardingfelesenteret vil dessuten gi en fantastisk synergieffekt.

Det siste er også daglig leder i FolkOrg, Linda Dyrnes, overbevist om.

- Nå er dette med det nasjonale hardingfelesenteret i en veldig tidlig fase, men vi synes ideen er svært spennende. Siden vi her i Oslo har større muligheter for å pleie nær kontakt med bevilgende myndigheter, vil nok også det tale for at dette blir en god løsning. Dette er uansett en sak der det blir viktig for hele miljøet å stå samlet.

Folkemusikk.no har forsøkt å få snakke med Kulturetaten i Oslo, men har fått beskjed om at det blir sett på som prematurt. Vi vil senere i dag uansett følge opp med et intervju med statssekretær Lubna Jaffery, som har ledet forhandlingene på vegne av Kulturdepartementet.

Direktør ved Riksscenen, Helge Skansen, er uansett full av entusiasme i forhold til det nye mandatet Riksscenen snart kan ta på seg.

-  Det er klart at dette må innebære radikalt økte bevilgninger til oss. Vi vil nok også få langt større utgifter, men det blir fort oppveid av mulighetene for å presentere et totaltilbud som virkelig monner. Her får vi en gyllen mulighet, som vi bare må gripe så raskt som mulig. Jeg ser for meg at en perfekt åpningsdato vil være tidlig i 2014 – året da Norge skal feire sine første to hundre år som selvstendig nasjon.

Nå oppfordrer Helge Skansen alle lesere av Folkemusikk.no om å gå i tenkeboksen, og finne ut om de har noe materiale som kan egne seg til det kommende museet.

- Det kan for eksempel være gamle hardingfeler, som kanskje bare ligger og slenger på loftet. Vi vil også gjerne ha inn gode tips om hva et slikt hardingfelesenter kan inneholde.

Om du har gjenstander du ønsker å donere, eller har gode forslag til fremtidige utstillinger på Hardingfelesenteret i Schous Kulturbryggeri, kan du som vanlig skrive inn til info@folkemusikk.no.

PS! Vi takker for all respons, og har fått inn noen riktig gode forslag. Men her var det nok best å sjekke kalenderen. Så vidt vi vet er Popsenteret nå i rute, og snart klare til å åpne dørene. Og det gleder vi naturligvis til! Ellers takker vi Helge Skansen og Linda Dyrnes for sporty deltagelse! DS!