I år er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett. I tiden før loven om allmenn stemmerett kom i 1913, var frihet, verdighet, kraft og tro de viktigste slagordene i kvinnenes kamp. Argumenter brukt mot kvinners stemmerett i tiden før 1913 var blant annet at kvinners natur er mer rettet mot intuisjonen enn fornuften.  I motsetning til fornuften som handler om logisk tenking, kan intuisjon beskrives som en umiddelbar oppfatning, innsikt eller forståelse av noe.  

 
I denne brytingen mellom fornuft og følelser, og i kvinnenes kamp for allmenn stemmerett fant initiativtaker, konseptutvikler og hardingfelespiller Anne Hytta materiale til forestillingen Det vidunderlige sker ikke saadan til hverdags. 

Utforskingen av det umiddelbare

Sammen med den norsk/greske/franske folk-strykekvartetten Tokso, samtidsdanserne Solveig Styve Holte, Marte Reithaug Sterud Astrid Groseth, og scenekunstner Tora Ferner Lange har Anne Hytta med laget en nonverbal forestilling som i lyd, bevegelse og bilde gir rommet til det sanselige, intuitive uttrykket. 

 
– Jeg synes det er spennende å gå litt inn i de kreftene man mente var typiske for kvinner – ikke fordi jeg selv mener dette er en spesielt kvinnelig egenskap – men fordi jeg er nysgjerrig på hvordan uttrykket blir når sju kvinner går sammen på en scene med intuisjonen som verktøy. Jeg tror alle utøverne tenker litt ulikt om hva intuisjon egentlig er, og det er interessant, sier Anne Hytta. 
Anne-01
Anne Hytta er initiativtaker til forestillingen som fredag har premiere på Riksscenen.

Selv tenker hun på intuisjon som å fri seg fra analytisk tenkning og åpne tankene opp for akkurat det øyeblikket man befinner seg i.

 
– Intuisjonen blir egentlig lite verdsatt i det såkalte kunnskapssamfunnet i dag, samtidig som jeg tror mye stress gjør det vanskelig å være åpen og mottakelig for intuitive tanker. Jeg tror intuisjonen er en veldig grunnleggende ”refleks” i mennesket – hos menn som hos kvinner. Jeg håper publikum på en eller annen måte kjenner seg igjen, uten at jeg verken kan eller vil si noe om hvordan de vil kjenne seg igjen. 
 
Fredag 26. april har du muligheten til å oppleve dette, når stemmerettsjubileet markeres i forestillingen Det vidunderlige sker ikke saadan til hverdags på Riksscenen i Oslo. Et møte mellom samtidsdans og folkemusikk, følelser og fornuft. 
 
På scenen står, foruten hardingfelespiller Anne Hytta selv, cellist Sigrun Eng, Kelly Thoma på kretisk lira, Eleonore Billy på nyckelharpa, fløytist og scenekunstner Tora Ferner Lange, samt samtidsdanserne Solveig Styve Holte, Marte Reithaug Sterud Astrid Groseth
 

> MER INFO PÅ RIKSSCENEN.NO