Hardingfelespiller Synnøve S. Bjørset har lenge ment at folkemusikkmiljøet trenger én organisasjon.

I innlegget «Vi roterer i vår eiga navlelo» på nettstedet ballade vinteren 2008, skriver hun «Vi treng ein ny organisasjon. Ei handlekraftig og slagferdig eining. Ein organisasjon der leiinga torer å setje dagsorden, og som har kompetanse og kunnskap nok til å handtere utfrodringane dei ulike aktørane i miljøet har. Det betyr ikkje at det skal bli slutt på debattar og diskusjonar, eller at nokre grupper skal prioriterast framfor andre. Snarare tvert imot.».

Organisasjonen skal legge til rette for aktørene på feltet
Helga 20.- 22. november blir det holdt ekstraordinært møte i NFD, årsmøte i LfS, i tillegg til et stiftingsmøte i forbindelse med den nye organisasjonen.

Men Bjørset påpeker at ingenting er klarlagt.
- Jeg synes det er kjempeflott at vi er i ferd med å få en omstrukturering, men det er ikkje avgjort ennå. Derfor er det viktig at så mange som mulig møter opp på årsmøtehelga i Drammen, for å delta i debatten og gi stemma si, mener hun.

Musikeren tror ikke det vil komme noen endringer i selve folkemusikken eller folkedansen som følge av en eventuell omorganisering. Men hun tror at hvis folkemusikkfeltet står samlet, vil mer kunne bli utretta.

- Musikken og dansen lever sitt eget liv, uavhengig av organisasjoner, og slik skal det også være. Men en enda mer tydelig og slagkraftig organisasjon der folkemusikkfeltet står samla, vil gjøre arbeidet med å skape gode rammevilkår for arbeidet med musikken og dansen lettere. Det er ikke organisasjonens oppgave å favorisere eller ekskludere deler av det mangfoldet folkemusikken og -dansen står for, men heller å legge til rette for at aktørene på feltet får arbeide med og for det de brenner for, sier Bjørset.

Sterk vilje til endring

- Hva må til for at denne organisasjonen skal bli vellykket?

- Engasjerte medlemmer, dyktig administrasjon, og ikke minst en uredd og tydelig leder med klare framtidsvisjoner. Jeg mener også at organisasjonen må være en utviklingsaktør, der det å gi informasjon, ta initiativ og legge til rette for aktivitet er viktige stikkord, sier Bjørset.

Nå ser hun fram mot 22. november, og håper at utfallet blir det som, ifølge kulturforsker Georg Arnestad, lenge har ligget i kortene.

- Det er både kjekt, spennende, og litt nervepirrende. Når vi først kom i gang, har prosessen gått ganske fort. Det mener jeg viser at det er en sterk vilje til endring blant mange. Og ikke minst har nåværende organisasjoner gjort et målretta og viktig arbeid fram mot det som forhåpentligvis blir en ny organisasjon!