Høsten 2012 legger bandet Hekla Stålstrenga ut på en helt spesiell ferd langs kysten av Nord-Norge. Fra Sør-Helgeland til Nord Troms. Framkomstmiddelet er langt i fra noen nightliner. Sammen skal de fem musikerne bo i en bobil i fire uker. De peiler seg inn på de stedene hvor ingen skulle tru at noen ville komme og holde konsert, på nedlagte fiskebruk og små grendehus.

I NRK Troms og Finnmark vekker prosjektet interesse hos redaksjonen. Journalist Helga Bones forteller.

- Min kollega Per Kristian Olsen hadde ideen til en dokumentar basert på den spesielle turneen Hekla Stålstrenga skulle ut på. Vi diskuterte det i redaksjonen, med fokus på bandets valg om å besøke bygder hvor det ellers sjelden arrangeres konserter. Sammen med bandets unike musikalske uttrykk, høye tekniske nivå og sceneutstråling var dette spennende stoff til en dokumentar.

Helga Bones på tur
Regissør Helga Bones på veien.

Bones jobbet videre med ideen, la den frem for redaksjonen i programmet FOLK på NRK1 og fikk tilslag.

- Hekla Stålstrenga har sitt helt særegne uttrykk, enten de lager nye låter eller henter fram gamle slåtter fra Nord-Norge og bearbeider dem på sin måte. De er et sammensveiset band, både musikalsk og sosialt. Det blir det bra musikk av, men også mange herlige tv-scener, sier Bones.

- Jeg ønsket å få fram det magiske øyeblikket som kan oppstå både mellom musikere på en scene og mellom musikere og publikum. Hekla Stålstrenga søker ikke nødvendigvis de største konsertsalene, og med denne turneen ville de gi folk i bygdene en opplevelse de sjelden får på hjemstedet. Dette møtet ble veldig spesielt – og noen ganger magisk, rett og slett. Derav tittelen på dokumentaren; ”Reinhekla magi”. 


"De var selv overrasket over hvor mye kjøring det ble"

Regissør Helga Bones om Hekla Stålstrengas bobilprosjekt. 

Sammen med fotograf og lydmann fulgte hun bandet både i forberedelser til turneen og på store deler av reisen.

- Bandet hadde lagt opp et intensivt program, og det var viktig å være tilstede i situasjonene de kom opp i. For bandet var det intenst å leve konstant i bobil, aldri være alene, og å prestere i en stram turnéplan. De var selv overrasket over hvor mye kjøring det ble, og jeg var imponert over både humøret, kreftene og de musikalske prestasjonene.

Men selv om opplegget var intenst, var velkomsten varm på de små stedene langs kysten.

- Det var spennende å følge dem, spesielt til de stedene der ”ingen skulle tru at nokon skulle komme og holde konsert”. På disse stedene var det mange som ikke visste hvem Hekla Stålstrenga var. Likevel fikk de en varm mottakelse, og bygda stilte opp med både påsmurte rundstykker og kakao.

- På andre steder ble de nærmest mottatt som superstjerner, og vertsstedet hadde forberedt seg i lang tid til å ta imot bandet.

På turneen er det spesielt én opplevelse hun husker spesielt godt.

- Underveis i turneen kjørte bandet innom skrivestua til artisten Ola Bremnes. Bremnes har innredet ei gammel skolestue nede ved havet på Borkenes i Nordland. Her jobber han med musikken sin. Hekla Stålstrenga tok med seg instrumentene, og holdt en mini-konsert i den lille stua. Det gjorde inntrykk å høre Ola Bremnes fortelle historien bak låta ”Har du fyr”, og hvordan han opplevde at Hekla Stålstrenga gjorde sin versjon av den. Det ble et varmt og stemningsfullt møte., avslutter regissøren.


Dokumentaren ”Reinhekla magi” blir sendt på NRK 1 onsdag 24. april kl. 20.15. Du kan se dokumentaren på nett f.o.m kl.20.15 
her.

 

SJÅ TEASER FOR DOKUMENTARFILMEN HER