Egil Storbekkens Musikkpris er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturbæreren Egil Storbekken. Prisen skal fremme interessen for norsk folkemusikk, er en nasjonal hedersbevisning og kan gis til kandidater fra hele landet. I år deles den ut for 8. gang, og gis til personer som har gjort en ekstraordinær innsats innen norsk folkemusikk, med spesiell vekt på de eldre folkemusikkinstrumentene og Egil Storbekkens musikk. 

Prisen ble utformet i 2006 i et samarbeid mellom Tolga kommune, Norsk Lur- og Bukkehornlag, NOPA, Tolga-Os Sparebank og familien Storbekken. Fra og med 2012 er prisen et samarbeid mellom Norsk Lur- og Bukkehornlag, NOPA og familien Storbekken. NOPA er fra og med 2012 ansvarlig for finansiering av prisen.

I år går prisen til instrumentbyggergruppa i Gjøvik Spelemannslag, og her følger juryens begrunnelse

Entusiaster

På Gjøvik ble det i 1977 stiftet et spelmannslag under primus motor og entusiast Kjell Stokke. Gjøvik-distriktet hadde inntil da blitt ansett å være en hvit flekk på det folkemusikalske kartet. Gjennom et målrettet innsamlingsarbeid paret med det som best kan karakteriseres som detektivarbeid, ble det i Vestoppland avdekket både en folkemusikkskatt og et stort antall langeleiker. Ved innsamling av fakta og studier av instrumentene økte kunnskapen om byggeteknikk og klanglige hemmeligheter. 

Nestoren innen eldre folkemusikkinstrumenter og blant mye annet, æresmedlem i Norsk Lur- og Bukkehornlag og vinner av Egil Storbekkens Musikkpris 2007, Leif Løchen (1921-2011), hjalp til med registreringsarbeidet i starten og ivret sterkt for at det skulle bygges kopier. Hvis den nyoppdagete musikken igjen skulle klinge, måtte det lages spillbare instrumenter og det måtte holdes spillekurs.
 

"Disse etter hvert “aldrende” hedersmenn har stilt opp uke etter uke, år etter år, og har gjort en uvurderlig innsats med å dele kunnskap og gi kyndig hjelp."


I boka Nytt liv i gamle toner fra 1987, utgitt i forbindelse med Spelmannslagets 10-års jubileum, beskrives arbeidet med dokumentasjonen. Her omtales også langeleiken til Petter Hasvoldseter. Den hadde fulgt familien i generasjoner og hadde årstallet 1524 skåret inn. Petter Hasvoldseter var en av to representanter for en levende langeleiktradisjon som da ble oppdaget. Hittil ukjent for musikkforskerene, som etter dette måtte revurdere langeleikhistorien.


Hasvoldseter-leiken ble modell for de fleste av de over tusen langeleikene som gjennom årene har blitt bygget i spelmannslagets regi. Men det ligger også en klar filosofi innen byggegruppen om at mangfoldet skal dyrkes. Når det kommer ungdommer fra Agder, eller musikkstudenter fra Viken eller Toneheim folkehøgskoler, bygger de sin egen lokale variant av langeleiken. Dette har vært et viktig og grunnleggende prinsipp.

Øivind Nyseth bygger norsk harpe.jpg

Øivind Nyseth bygger norsk harpe. Foto: Marit Steinsland

Byggekurs

Byggegruppa søkte etter hvert nye utfordringer parallelt med langeleiken. En nyvunnet interesse for den norske folkeharpa gjorde at det ble satt i gang et arbeid rundt dette. Instrumentbyggeren og musikeren Sverre Jensen kom og delte av sin spesialkompetanse på området. Det ble snart byggekurs i harpe, og senere også lyre, strykelyre, bukkehorn, seljefløyte, beinfløyte, nyckelharpe, sekkepipe og mer. Og så langt det vites har Hunn vært det eneste ”åsted” i landet for helgeseminar i spikking av sekkepiperør!
 

"Her er det eneste stedet du kan melde deg på kurs og bygge deg et instrument du ellers knapt får tak i."

 

Instrumentene skal tas i bruk

Alle som har vært med på byggekurs har reist hjem med et spillbart instrument. Målet har ikke vært instrumentene i seg selv, men at de skal tas i bruk. Selv ungdommer som knapt kan holde i en pussekloss har som ved et mirakel kommet hjem med et instrument de kan begynne å spille på.  Mirakelmennene heter Øivind Nyseth, Rolf Karlsen, Einar Fosdal, Arne Korsvold, Tore Stenvang, Stein Terje Mathisen, Wiktor Pedersen og Kjell Stokke og tilhører byggegruppa i Gjøvik Spelmannslag. Disse etter hvert “aldrende” hedersmenn har stilt opp uke etter uke, år etter år, og har gjort en uvurderlig innsats med å dele kunnskap og gi kyndig hjelp.

Unik posisjon

Årets vinner av Egil Storbekkens Musikkpris har en unik posisjon innen sitt felt. Prisen går til en gruppe entusiaster, som i en årrekke har opprettholdt og utviklet et miljø for nybygging av det vi omtaler som eldre norske folkemusikkinstrumenter. Her er det eneste stedet du kan melde deg på kurs og bygge deg et instrument du ellers knapt får tak i. Stein Villa, harpeambassadør og ”mangsyssler”, koordinerer nå videre dette svært viktige og unike arbeidet til årets prisvinner: Instrumentbyggegruppa i Gjøvik Spelmannslag!

Utdelingen av Egil Storbekkens Musikkpris vil foregå på Rådhusplassen i Elverum, fredag 9. august ca. kl.19:00. Prisutdelingen skjer i år i samarbeid med Festspillene i Elverum.
 
Tidligere prisvinnere har vært:

2006: Geir Egil Larsen, musiker, Verdal
2007: Leif Løchen, innsamler, Vågå
2008: Magnar Storbækken, instrumentmaker, Tolga
2009: Steinar Ofsdal, musiker, Oslo
2010: Atle Lien Jensen, musiker, forfatter og innsamler, Hamar
2011: Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen, musikere, Tolga
2012: Karl Seglem, musiker, komponist og forfatter, Årdalstangen / Oslo