Ottar Kåsa, som er hardingfelespiller og felemaker fra Vinje, debuterer i Operaen 3. desember under jubileumskonserten for Ole Bull. Han står sammen på scenen med fiolinisten Ragnhild Hemsing, som nylig kunne sees i jakten på "Ole Bulls tone" på NRK TV.
Folkemusikk.no har snakket med Kjell Bitustøyl som er prosjektleder ved Norsk Hardingfelesenter i Telemark, og som nå merker godt med pågang i forkant av begivenheten.
- Det blir satt opp busser både fra Vinje og Bø. Det har ellers vært stor interesse for konserten, men jeg tror nok fremdeles det er noen billetter igjen, forteller Kjell Bitustøyl, som sammen med kultursjef Hilde Pedersen er en av produsentene for konserten.
Kan "Myllaren & Bull 2010" føre til at vi få se mer folkemusikk og folkedans på Den Norske Opera?
Myllarfele |
- Det er et godt spørsmål. Jeg kan i hvert fall si at dette prosjektet har blitt møtt med stor velvilje fra Operaens side. Det har vært en god tone helt fra første møte, så jeg vil absolutt anbefale andre i folkemusikkfeltet om å ta kontakt.
Det blir også utstilling av klassiske feler fra Telemark-området i foajeen på Operaen. Siden Folkemusikk.no skrev om konserten sist, har enda et instrument med tilknytning til både Ole Bull og Telemark dukket opp.
- Opprinnelig skulle vi stille ut tre hardingfeler - to som var eid av Ole Bull, og en som tilhørte Myllarguten. Men nylig fikk vi tips om en spelemann i Hallingdal, som også skulle ha en fiolin som har vært i Bulls eie. Også denne fiolinen er lagd av Erik Jonsson Helland fra Bø, og stammer fra 1866. Den har dessuten et litt spesielt dekor.
Bitustøyl forteller at denne fiolinen nå er utstyrt med en flat stol, og blir tatt i bruk av Ragnhild Hemsing under konserten på fredag.
- De som så programmet om "Ole Bulls tone" på NRK nå på søndag, fikk sikkert med seg den spesielle stolen som felemakeren i Tel Aviv viste frem. Vi har fått laget en slik stol til denne konserten. Det betyr at Ragnhild kan prøve seg på alle fire strengene på en gang, akkurat slik Ole Bull skal ha gjort i sin kamp for å overgå Paganini.
Akkurat det programmet var vel ikke noen dårlig reklame for konserten på fredag?
- Nei, det var jo maksimal timing, uten at vi i Norsk Hardingfelesenter gjorde noe spesielt for det. Ellers synes jeg at det kan være verdt å nevne at både Hemsing og Kaasa er utøvere på omtrent samme alder som Bull og Myllaren, da de traff hverandre for første gang. Det kan jo være et lite ekstra poeng at vi på denne konserten virkelig får møte unge utøvere som er på full fart opp.
Journalen ved Høyskolen i Oslo har i forkant av konserten på fredag snakket med Ottar Kåsa, som ellers selv er i familie med Myllaren.
- Å spille i Operaen er artig både for meg og fela. Jeg tror det kan skape større interesse for folkemusikken, og spesielt hardingfela, når en får vist frem musikken på nye arenaer.
Kåsa forteller også følgende anekdote om den berømte slektningens første møte med Christiania-publikummet.
- Det fortelles at Myllaren selv klappet etter at han hadde spilt i Logen, fordi han ikke var vant med å få applaus på de tilstelningene han brukte å spille på.
"Myllaren og Ole Bull 2010" er som nevnt produsert av Kjell Bitustøyl og Hilde Pedersen. Arrangør er Norsk Hardingfelesenter i Bø i Telemark, i samabeid med Den Norske Opera og Ballett. Forestillingen er bygd på et manus av Nils Sletta. Et større intervju med med Ottar Kåsa og Rita Eckbo i Norsk Hardingfelesenter finner du på denne lenken.