I tillegg til selve festkonserten blir det også overrekkelse av et stort festskrift i anledning dagen. Dette festskriftet har flere spennende bidragsytere, og har tidligere vært omtalt her på Folkemusikk.no.

Både nåværende og tidligere studenter ved Musikkhøgskolen, samt andre folkemusikkutøvere, vil være med på å hylle jubilanten på lørdag. Sven Nyhus' Kvartett, P. A. Røstads orkester, Spelmenn fra Dalarnas spelmannförbund, Glåmos spelemannslag og Østerdølenes spellmannslag vil markere den store innsatsen Sven Nyhus har lagt ned for norsk folkemusikk gjennom et langt liv.

Sven Nyhus ble født på Glåmos i Røros 21. mai 1932, og har hatt et svært rikt spelemannsliv. Han var som helt ung den første lederen av Glåmos Spellemannslag, og transkriberte også noter etter lokal folkemusikk. I 1956 tok han orkestermusikereksamen ved Musikkkonservatoriet i Oslo i 1956, oppmuntret av bl.a. Johan Falkberget. Han har spilt med orkestre som Filharmonisk Selskaps Orkester, Operaorkesteret og Kringkastingsorketeret, og har også gitt ut en lang og populær rekke med plater med Sven Nyhus' Kvartett.

På 1970-tallet arbeidet Nyhus med det store hardingfeleverket "Norsk Folkemusikk", noe som ytterligere økte innsikten hans i tradisjonsmusikk og spelemannstradisjoner fra hele landet. I 1978 ble han sjef for Folkemusikkavdelingen i NRK etter Rolf Myklebust, i tillegg til at han har arbeidet med nedtegning av slåttemusikk for Norsk Folkemusikksamling ved Universitetet i Oslo.

Sven Nyhus har mottatt to Spellemannpriser, i tillegg til juryens hederspris i 1999. Han har deltatt i en rekke radio- og fjernsynsprogram, og har opptrådt over hele landet. Han spiller fele, hardingfele og bratsj, og ble i 2002 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Fra 1990 til 2002 var han professor ved nettopp Norges Musikkhøgskole.

I tillegg til å være en av landets ledende utdanningsinstitusjoner innen musikk, er Norges musikkhøgskole også en av hovedstadens største konsertarrangører - med omtrent 300 konserter årlig. De fleste konsertene er gratis, på kveldstid og innen alle sjangere.

Her kan du lese mer om lørdagens konsert, som skal være gratis - og åpen for alle. FolkOrg og Folkemusikk.no ønsker jubilanten hjertelig til lykke med feiringen av den store dagen!