Knut Buen ga ut et hundretalls kassetter med folkemusikk fra 1970-tallet og utover, frem til CD-formatet tok over rundt 1990. Det er denne store kulturarven som nå skal gjøres tilgjengelig på Internett.

- Først og fremst er jeg interessert i at dette stoffet skal komme til gode for nye generasjoner og for samtiden. Jeg synes det er så rett at lokalkultur også kan lastes ned på verdensnettet, uttaler Knut Buen til Telemarksavisa.

Utgivelsene kom opprinnelig ut på forskjellige selskaper, og inneholder opptak med både avdøde og levende folkemusikere. Den aller første kassettutgivelsen hadde tittelen ”Gamle meisterspelemenn på 78-plate”, og inneholdt opptak med Ola Mosafinn og Knut Dahle. Ola Mosafinn ble født i 1828, og er den eldste musikeren i Norge som det er gjort opptak med.

Har bevart alt

Andre historiske opptak i kassettkatalogen er bl.a. med Sigbjørn Bernhoft Osa (1910-1990), Gjermund Haugen (1914 – 1976) og Johannes Dahle (1890 – 1980). I tillegg finner vi opptak med en rekke spelemenn i Løndal-tradisjonen fra Tuddal, samt med Knut Buen selv. Ved siden av den rene folkemusikken inneholder katalogen også dikt, kåserier og fortellinger.

Materialet har vært lagret godt i fryselageret på det gamle Samvirkelaget, som i dag rommer Buen Kulturverkstad. De første kassettene kom ut i 1975, og ble den gang gitt ut på forlaget Rupesekken.

- Jeg har ikke kastet noe. Alle mastertapene var på lageret, sier Buen til avisen Telen, som også slår opp nyheten om digitaliseringen av den store og rike katalogen i dag.

Buen forteller at det bare var ett eneste kassettomslag som ikke lot seg spore opp. På det meste kom det ut mer enn 20 utgivelser i året.

Legges ut via Musikkonline

Buen har spilt inn mye av materialet selv, og har ellers hentet inn opptak fra eldre kilder. Flere av opptakene ble gjort i studioet Det Hvite Hus i Porsgrunn. Jan Erik Jensen, Dutte Christensen, Per Goverud og Terje Welle Busk var den gang blant samarbeidspartnerne, samtidig som Buen også skaffet seg tilgang til historisk materiale fra NRKs arkiver.

Denne vinteren vil hele den omfattende kulturarven bli gjort tilgjengelig hos Phonofile AS. Det er Asle Helseth fra Mikrobryggeriet Lydproduksjon som har hatt jobben med å overføre opptakene til disk, og deretter tilrettelegge dem for Internett-publisering.

- Etter hvert som også CDen begynner å miste sin aktualitet, er dette en oppdatert og moderne måte å la folk rundt i verden kunne stifte kontakt med norsk folkelig tradisjon, dikting og tonekunst på. For meg gjelder det ikke økonomisk fortjeneste, men at ikke bygdene sin kultur skal falle utenfor i den store sammenhengen, sier Knut Buen avslutningsvis til Telen.

-For meg som forlegger er dette også en måte å aktualisere innspillingene på, og ellers kjenne at innsats ikke blir borte med tidsskille og nye medieformer, avrunder han.
 
På nettstedet Musikkonline.no finner du allerede en rekke av Buens utgivelser på selskapene Buen Kulturverkstad og Nyrenning.