Nikolay Vymorkov er visesanger, gitarist og låtskriver.  Vegard Austli Kjøsnes er utdannet klassisk musiker, spiller munnspill og komponerer, mens Lajla Renate Buer Storli er folkemusiker, kveer og spiller hardingfele.

Prosjektet så dagens lys under Kjøsnes’ opphold i Arkhangelsk, Russland i 2010-2011. Som utvekslingsstudent fra Universitetet i Tromsø oppholdt han seg ti måneder i Arkhangelsk, hvor han lærte russisk språk og historie. 

- Jeg er genuint interessert i formidling, og det å få jobbe med kulturformidling mellom ulike kulturer har lenge vært en drøm. Det er mange utfordringer ved å jobbe med kulturprosjekter mellom Norge og Russland. Språklige, kulturelle og byråkratiske barrierer kan være vanskelige. Kultur er broen – det som kan hjelpe en å se over disse forskjellene – en kommunikasjon uten ordets begrensninger, sier Vegard Austli Kjøsnes. 

Under turneen ønsker Tri å presentere den norske og russiske folkemusikken, samt egen musikk. Selv om det er store forskjeller mellom norsk og russisk musikk og kultur, så ser også deltagerne i TRI mange likheter.

- Jeg føler ikke for å sette territoriale grenser, spesielt for musikk. Som vi sier i vårt band: Folk lever overalt. Den musikalske smaken, soundet og formen er ganske annerledes fra den russiske til den norske folkemusikken, men musikkens indre strukturer er mye den samme - det vil bli svært interessant å jobbe med russisk folkemusikk med folk fra en annen kultur og med ”nye ører”, sier Nikolay Vymorkov. 

- Musikk er eit eige språk, som gir oss innblikk i «sjela» til folkeslaget. Spesielt lærer ein mykje når ein høyrer folkemusikken. Ein ser fort gjennom slike møter, at ulikeheitar ikkje er så store som ein tenkjer. Dette er fint å vise til publikum, slik at dei også ser dette varme møtet over landegrenser, sier Lajla Storli.

Spiller også på ulikheter

Etter å ha fått innvilget støtte fra BarentsKult kunne Kjøsnes begynne planleggingen av en turné.

- Kulturutveksling handler om å spille på både likheter og ulikheter, for så å skape noe hvor disse sammen kan danne en større helhet.

I musikken sin ønsker Tri å la de forskjellige kvalitetene komme fram i sin unikhet, men også blandes til nye, spennende uttrykk.

- Den uvanlige besetningen vil gi et unikt og nyskapende lydbilde, sier de tre musikerne, som har en  felles forkjærlighet for den lyriske, melodiske musikken. Dette samsvarer godt med at gruppa spiller norsk og russisk folkemusikk, da begge ofte kjennetegnes av nettopp fokuset på det vare, melankolske.
 
I tiden som utvekslingsstudent fikk Kjøsnes et betydelig nettverk innen kulturlivet i området, noe som resulterte i bl.a. samarbeid med Barentssekretariatets avdeling i Arkhangelsk. 

- Det har vært viktig for meg å opprette et bredt samarbeid på begge sider av grensen. På russisk side har vi et nært samarbeid med Barentssekretariatets avdelinger i Arkhangelsk, Murmansk og Naryan-Mar, mens vi på norsk side samarbeider med viseklubbene Spelt (Tromsø) og Baluba (Salangen). Dette samarbeidet har vært av uvurderlig verdi. Det er utfordrende å organisere en turné over et så stort område, og det å folk rundt omkring med lokalkunnskap og kontaktnettverk er svært viktig, sier Kjøsnes.

Mer kultursamarbeid

Gruppen begynner sin turné i Norge i Kirkenes, og avslutter med konsert på viseklubben Spelt i Tromsø søndag 20.november.

- Gjennom denne turneen ønsker vi å få presentert oss selv som musikere, vår egen musikk og norsk og russisk folkemusikk. Vi håper også å kunne vekke interesse for det norsk - russiske kultursamarbeidet i Barentsregionen – det finnes mange spennende prosjekter, men det finnes rom for flere, mener Vegard Austli Kjøsnes.

Trioen gleder seg også til å få vist fram både den særnorske hardingfela og munnspillet. Sistnevnte er antagelig verdens mest solgte instrument, men blir både i Russland og Norge oftest forbundet med blues eller artister som Bob Dylan og Neil Young. Tri setter derimot munnspillet inn i en folkemusikksammenheng, noe som kanskje vil bli en ny opplevelse for mange.

Turnéplan:

  • 08. november: Novodvinsk 20:00 Ночной клуб "Times" ( к/к "Дружба")
  • 09.november: Arkhangelsk 20 00 Ресторан Трескоед
  • 10.november: Severodvinsk 21:00 Кафе-клуб "Этажи" 
  • november:.november: Naryan-Mar 18:00 Актовый зал НАЭТа
  • 14.november: Murmansk   19:00 Kлуб "Ледокол"
  • 15.november: Kirkenes 20:00 Grenselandmuseet
  • 17.november: Salangen 20:00 Viseklubben Baluba, Lundbrygga
  • 18.november: Bodø  20:00 Bodø Kunstforening
  • 19.november: Narvik  18:00 Sjømannskirken
  • 20.november: Tromsø 20:00 Viseklubben Spelt, Skarven
  • 21.november: Trondheim 20:00 Kafé Antikvariatet
  • 22.november: Røros  19:00 Thomasgaarden

Du kan høre lydeksempler på musikken til Tri på http://www.myspace.com/gruppa-tri.