Ta:lik drives til daglig av Frode Rolandsgard, som i fjor kunne se tilbake på ti år som platedirektør her hjemme. Ta:liks første CD-utgivelse kom i 2000, og var en plate med historiske opptak av Olav Moe. Opptakene var fra 1937, og viste eksempler på hardingfelespill fra Vestre Slidre.

Senere fulgte flere historiske utgivelser, bl.a. med utøvere som Haldor Røyne, Harald Fylken, Sigurd Eldegaard, Einar Løndal og Klaus Sande. I 2003 kom også den første Ta:lik-platen med en nåtidig utøver. Den var med Jan Beitohaugen Granli, som snart fikk følge av aktuelle artister og spelemenn som Marit Mattisgard, Anne Hytta, Camilla Granlien og Jorun Marie Kvernberg.

- Det viktigste er nok at vi føler at musikken har en ekthet og et særpreg, sier Frode Rolandsgard. - Vi er jo fire eiere, så det kan bli noen diskusjoner underveis. Det skal ellers bli spennende å se i hvilken grad CDen holder stand som produkt. Jeg tror vi vil se store endringer alt om tre - fire  år, men forhåpentlig vil påkostede og gjennomtenkte utgivelser fremdeles ha lang levetid. Foreløpig er det altfor dårlig økonomi i den digitale distribusjonen.

"Norsk Folkemusikk" som bokssett

I 2006 var produksjonen til Ta:lik kommet opp i 12 utgivelser i året. En del av disse albumene kom i stand som følge av et samarbeid med NRK, som tok til alt med utgivelsen av ”Solo og samspill” i 2003.

I  2005 tok NRK selv initiativ til et mer formelt samarbeid, der hensikten var å få ut unike opptak fra folkemusikkarkivet. Denne historiske dokumentasjonen har foreløpig toppet seg med den store plateserien ”Norsk Folkemusikk”, som ble påbegynt i 2008 – og til nå rommer 19 CD-utgivelser. 

Våren 2011 rundes dette omfattende prosjektet av med en eksklusiv DVD, som inneholder opptak med 37 utøvere fra fjernsynsarkivet. Denne utgivelsen kommer i mars, og vil naturligvis bli nærmere omtalt her på folkemusikk.no.

- DVDen følger plateserien, og fokuserer på sang og spel. Her kan man bl.a. se og høre utøvere som Hilmar Alexandersen, Torleiv Bjørgum og Johannes og Gunnar Dahle. Vi har ellers planer om å samle alle de tyve utgivelsene i et bokssett, og jobber med de tekniske løsningene for det.

Vårslippet

En foreløpig oversikt over ta:liks produksjoner i første halvdel av 2011 ser ellers slik ut, med forbehold for at datoer kan endre seg.

Mars:

  • DVD-utgivelse i samarbeid med NRK. Fullføring av ”Norsk Folkemusikk”-prosjektet.

April / mai:

  • Tindra – tradisjonsmateriale frå Rogaland. Slippes 4. april.
  • ”Schodsbergs notebok”  -- tradisjonsstoff fra Østfoldtraktene. Slippes i løpet av april.
  • Harald Skullerud og Inga Juuso (perkusjon og joik). Slippes 20. april i Kautokeino.
  • Ragnhild Furebotten: Aldri på en søndag”. Slippes sent i vår.

Sommeren 2011:

  • Turid Spildo og Knut Hamre: To hardingfeler, sang og orgel.
  • Per Anders Buen Garnås:  ”Seljord anno 1936” (slippes under Landskappleiken)
  • Aslak Brimi og Erlend Viken: Ny duoplate (slippes under Landskappleiken)
  • Ole Jørgen Tamnes og Olav Mjelva: Fele i Rørostradisjon
  • Asbjørn Bratås med familie. Tradisjonsstoff fra Numedal

Høsten 2011 vil Ta:lik dessuten relansere den sagnomsuste gammeldansplaten ”Fossegrimen” fra 1970-tallet. Her kan man høre Roald Haugli, Inge Wang, Ola Aarskog, Knut Lilleeggen og Hans Lisper fra Målselv i aksjon.

Ugagn: Sigrid Berg, Erik Sollid, Bård Bjørke

I tillegg kan folkemusikk-tilhengere også se frem til debutalbumet til Ugagn, som består av Sigrid Berg, Erik Sollid og Bård Bjørke. Sigrid Berg er datter av Kirsten Bråten Berg, og debuterer her som vokalist. Platen vil antagelig komme tidlig på høsten.

- Det blir garantert enda noen utgivelser til, men her er datoene mer usikre, avslutter Rolandsgard.

Siden oppstarten for drøye ti år siden, har Ta:lik gitt ut mer enn 80 album innen folkemusikk-genren.  Interesserte kan studere hele katalogen på denne hjemmesiden, og elles høre utdrag fra alle utgivelsene på denne siden fra Musikkonline.no. Ta:lik holder til i Lomen i Vestre Slidre, og er medlem av FONO - interesseorganisasjonen for de uavhengige norske plateselskapene.