Valkyrien Allstars, Gjermund Larsen trio, Synnøve S. Bjørset, Skaidi, Unni Boksasp ensemble og Majorstuen ble alle presentert under paraplyen "Spotlight Norway" under fjorårets utgave av bransjetreffet Showcase Scotland.  Artistene spilte for fulle hus på ulike scener i Glasgow i forbindelse med den velrenommerte festivalen Celtic Connections.  Unni Boksasp var en av artistene som ble satt i søkelyset under bransjetreffet.

- Opplevelsen av å opptre på festivalen var virkelig bra, konsertene var godt organisert og lyden var fantastisk. Men Celtic Connections er en stor begivenhet og for meg var det ganske utfordrende å finne de rette delegatene å snakke med, uttrykker Boksasp.

I løpet av bransjetreffet gjennomførte hun tre konserter for både den internasjonale folke- og verdensmusikkbransjen og et stort publikum.

- Dette var den første internasjonale showcasen jeg har gjort, og jeg fikk noen verdifulle erfaringer. Det var mye organisering i forbindelse med showcasen og oppholdet i Skottland. Dersom jeg skulle gjort slike showcaser igjen ville jeg definitivt skaffet meg en assistent eller manager, sier Boksasp.

Økt oppmerksomhet i Norge

Prosjektet ”Spotlight Norway” ble ledet av Norsk folkemusikkformidling i samarbeid med Den norske ambassaden i London og Music Export Norway, og det norske programmet romma konserter, liveopptak på BBC Radio 3, seminar, plateslepp, mottakelser og jam-sessions på festivalklubben. Et av formåla var å synliggjøre den norske folkemusikken og  gjennom dette skaffe artistene flere spilleoppdrag.

- Etter konsertene har vi blitt spilt på noen radiokanaler i England, men bortsett fra det har vi ikke mottatt noen invitasjoner til å opptre på steder eller festivaler i utlandet, sier Boksasp.

Derimot fikk hun og hennes band mye oppmerksomhet i norsk presse, og fikk en rekke konsert- og festivaloppdrag som et resultat av deltakelsen i Skottland. Unni Boksasp har senere hatt et fantastisk år som musiker. I sommer vant hun a-klassa i vokal folkemusikk under Landskappleiken på Voss, i tillegg ga hun ut plata ”Keramello” som hun vant Folkelarmpris for, og som hun nå er spellemannsnominert med.

Resultatene vil vise seg

Lene Furuli, fra Solid Musikk representerer fire av de andre artistene som spilte på Showcase Scotland i 2010: Majorstuen, Skaidi, Gjermund Larsen Trio og Synnøve Bjørset.

- Jeg tror ikke vi vil kunne se hva Showcase Scotland og Spotlight Norway egentlig har hatt av betydning før om noen år, men det var utvilsomt viktig for norsk folkemusikk at artistene ble så godt tatt i mot og at de fikk så mye positiv omtale i britisk presse, sier Lene Furuli.

For Majorstuen resulterte showcasen i en avtale med Adastra, som er store på booking i Storbritannia, og en festivaljobb på Shrewsbury Folk Festival. Furuli mener imidlertid at Spotlight Norway først og fremst en god start:

- Det handler mye om å bygge nettverk og et rykte for norsk folkemusikk, og det arbeidet er langsiktig.

Lene Furuli er imponert over hvor sterkt folkemusikken står i Skottland.

-Det virker som det brede lag av skotter har et nært forhold til sin egen folkemusikktradisjon. Konsertscenene er imponerende både i størrelse, antall og kvalitet og kanskje det mest imponerende av alt er hvordan de klarer å fylle salene med tradisjonell folkemusikk på programmet. Det beste eksempelet er naturligvis Celtic Connections, som Showcase Scotland er en del av. Denne festivalen varer i tre uker sammenhengende og publikum fyller store saler hver eneste dag.. Det er morsomt å se, sier Lene Furuli



Årets utgave av Showcase Scotland startet torsdag og varer frem til søndag. Årets folkemusiker Sigird Moldestad er en av artistene som skal spille under arrangementet i år.

 


Celtic connection 2010, Unni Boksasp Ensemble

Unni Boksasp | Myspace Music Videos

 

BILDER FRA SHOWCASE SCOTLAND 2010

Valkyrien Allstars|Photo: Eivind Kaasin

Valkyrien Allstars. Foto: Eivind Kaasin

Andreas Ljones & Jorun Marie Kvernberg i Majorstuen. Foto: Eivind Kaasin

 Skaidi. Foto: Eivind Kaasin

Inga Juuso. Foto: Eivind Kaasin

Synnøve S. Bjørset. Foto: Eivind Kaasin

The Old Fruitmarket - Gjemrund Larsen Trio. Foto: Eivind Kaasin

 Gjermund Larsen & Sondre Meisfjord. Foto: Eivind Kaasin

Trygve Brøske. Foto: Eivind Kaasin

Erik Sollid. Foto: Eivind Kaasin