Først som pensjonist skrev Hægstad ned slåttene, som han deretter skjenket både til offentlige arkiv og privatpersoner. På Tromsø Museum finnes nå alle disse manuskriptene samlet. Totalt har Hægstad skrevet ned 115 melodier, inkludert noen få sanger.

Hele materialet offentliggjøres nå i boken ”Daniel Hægstad – slåtter og slåttetradisjon i Løddingen”. Manuskriptene er blitt bearbeidet, og er supplert med memoarer og bakgrunnsstoff.

- Utgivelsen er viktig fordi det har vært publisert svært lite slikt stoff fra den nordlige landsdel. Utgivelsen vil derved fylle et tomrom i norsk musikk- og kulturhistorie, heter det fra utgiverne.

- Nedtegningene illustrerer både hvordan norsk folkemusikk utgjør en større felles tradisjon med en rekke slåtter som gjenfinnes i andre deler av landet, og til dels også i Sverige, samtidig som det viser et regionalt særpreg med egne slåtter som ikke synes å finnes andre steder. 

Interessen for Daniel Hægstad synes ellers å ha økt de siste årene, og høsten 2009 ble den gamle fela hans utstilt i kommunestyresalen i Lødingen. Materialet hans regnes i dag som hovedkilden til kunnskap om gamle folkelige musikktradisjoner i Lødingen-området.

- Også Hægstads memoarer er kulturhistoriske beretninger av stor verdi. Her skildres for eksempel utførlig bryllupsskikkene på 1800-tallet, forteller utgiverne.

- Her er mye interessant stoff om norsk skolehistorie, bl.a. om skolegang på landsbygda på 1870-tallet, hvordan det var å være lærerstudent ved Tromsø seminar på 1880-tallet, om de svært vanskelige skoleforholdene i Øksfjord kommune på slutten av 1800-tallet, om framveksten av venstrebevegelsen blant lærerne og blant annet en konflikt fra valget i 1894 som ble ført helt opp til Stortinget, om lokal kommunestyring i Andenes utover på 1900-tallet, om språkstrid og mye mer.

En del av materialet vil også publiseres som lyd. På hjemmesiden til Tromsø Museum vil alle innspillinger med Hægstad-slåtter fra tidligere plateutgivelser bli lagt ut fritt tilgjengelig, med artister som bl.a. Susanne Lundeng og Halvdan Sivertsen. I tillegg har museet engasjert to folkemusikere til å spille inn flere slåtter etter Hægstad spesielt for denne bokutgivelsen.

Utgivelsen er gjennomillustrert, og kan bl.a. bestilles fra museumsbutikken på Tromsø Museum. Den blir utgitt på Novus Forlag i disse dager, og er ført i pennen av Ola Graff, som til daglig er ansatt ved Tromsø Museum.