- Mari Boine har gjennom sine 25 år vært den mest sentrale samiske musikeren. Hun har holdt konserter over hele verden, vunnet flere spellemannspriser, Nordisk Råds musikkpris, utnevnt til ridder av 1. Klasse av St. Olavs orden. Hun har gitt ut en rekke album til fantastiske kritikker, og i februar i år kom hun med et dobbelalbum som summerer opp disse 25 første årene.

Dette skriver Påskefestivalen, eller Sami Easter Festival, på sine nettsider. Påskefestivalen går i år av stabelen fra 20. til 24. april i Kautokeino, og ble første gang arrangert i 1972. En av grunnleggerne var den kjente samiske musikeren og kunstneren Nils Aslak Valkepaa, som gjerne også omtales under navnet Áillohaš.
 
Mari Boine var også den første musikeren som fikk Áillohaš' musikkpris i 1993. Denne prisen ble etablert av Kautokeino kommune og Kautokeino sameforening som en gave til Valkepaas 50-årsdag. Prisen er ment som en honnør til samiske musikere som har gjort en særtlig viktig  jobb for samisk musikk.

- Mari har veldig respekt for Áillohaš, og verdsetter dypt den viktige jobben han gjorde for samisk musikk og kultur, skriver Påskefestivalen. - Denne jubileumskonserten blir en markering av de to mest sentrale samiske musikerne i den tiden Samisk Musikkfestival har eksistert, Mari Boine og Áillohaš.

- Konserten består av to deler. En del med Mari Boine, hennes band, og hennes musikk. Den andre delen av Mari Boine og noen spesielt inviterte musikere, blant annet Esa Kotilaine som var en sentral samarbeidspartner for Áillohaš.

Mari Boine har dessuten komponert ny musikk til noen av diktene fra samlingen ”Beaivi, Áhcazan” (”Solen min far”), som Áillohaš vant Nordisk Råds litteraturpris for. I tillegg vil hun tolke noen av hans mest sentrale låter.

Også det øvrige programmet til årets utgave av Påskefestivalen begynner å bli ferdig. Dette kan interesserte studere nærmere her.

Vårt engelske søsterorgan, Folkmusic.no, har ellers nylig lagt ut en større artikkel om Mari Boine, i forbindelse med den nye samleplaten. Denne artikkelen kan du klikke deg videre til her.