Spellemannslaget Vårlengt ble stiftet i 1960, og Vårlengtkappleiken ble første gang arrangert i 1961. Siden har kappleiken og folkemusikkdagene vært en nesten årlig begivenhet, som i år blir arrangert for 48. gang. I fjor var Knut Buen den kunstneriske forgrunnsfiguren – og han debuterte selv på Porsgrunnskappleiken samme år som den tok til.
- Vi er egentlig litt stolte over at vi klarer å få dette til midt i industribyen Porsgrunn. Det er ikke så mange faste kappleiker igjen, sier Vesla Torjussen, som er leder av Vårlengt, til Telemarksavisa..
I år er det Per Anders Buen Garnås som har æren av å stå for hovedkonserten. Denne er lagt til kulturkvelden i Folkets Hus, der Buen Garnås fredagen vil innta scenen med Anders Røine og Daniel Sandén-Warg.
- Jeg ble bedt om å sette sammen et program med frie tøyler. Jeg har spilt mye med Daniel og Andres i ulike konstellasjoner - som. i Hått og Warg Buen. Begge er etter min mening multiinstrumentalister av høy klasse, noe som legger grunnlaget for et bredt uttrykk, forteller Buen Garnås til Folkemusikk.no.
Det er likevel første gang de tre står sammen som en trio på scenen.
- Vi gleder oss veldig til å prøve oss som en trio. Vi er dessuten alle tre veldig glad i det solistiske uttrykket. Siden Folkemusikkdagene i Porsgrunn er et arrangement med fokus på det tradisjonelle, vil vi også vie mye plass til dette uttrykket.
- Personlig liker jeg konseptet med at noen få utøvere får boltre seg under en hel konsert, i motsetning til slike massemønstringer som ofte er vanlig under folkemusikkarrangement. Når dette kan gjøres uten at det blir ensidig, bør alt ligge til rette for en fin konsert – håper jeg i hvert fall, avslutter Buen Garnås.
I tillegg til konserten og kulturkvelden fredag 19. august, skal selve Porsgrunnskappleiken gå av stabelen på lørdag. I fjor var det rundt 60 deltagere – og arrangørene håper på enda flere i år, i tillegg til at publikum er hjertelig velkomne til å oppleve dans, kveding og spilling av beste merke.
Til jubileet i 2010 fikk Spelemannslaget Vårlengt sin egen bok, “Spelemannslaget Vårlengt 1960 – 2010” på Varsko Forlag. Denne boken forteller om laget som ble startet av innflyttet bygdeungdom til Porsgrunn, og som særlig på 1970- og 80-tallet markerte seg blant de største folkemusikkarrangørene i landet.
Boken er rikt illustrert, og inneholder bl.a. personlige minner som er ført i pennen av folk som Knut Buen og Johan Vaa. Vårlengt har faste øvinger hver eneste mandag året rundt, og har i dag om lag 40 medlemmer.