I utredningen har man bl.a. sett på endringer i instituttets drift, organisasjon og studietilbud, samt ulike samarbeidsformer både regionalt og nasjonalt. Instituttet skal være i en svært vanskelig økonomisk situasjon. I følge utredningen bygger man opp et stort underskudd, som man med dagens rammer og aktivitetsnivå ikke kan snu.

Folkemusikk.no bringer her videre avsnittet som berører Norsk Folkemusikksamling, som altså foreslås overført til Nasjonalbiblioteket.

"Norsk folkemusikksamling (NFS) har dokumentasjon av folkemusikk som hovedoppgave. Samlingen forvalter primært et lydarkiv som er innsamlet gjennom feltarbeid. Lydsamlingen omfatter 45 000 enkeltopptak, først og fremst av de eldste typene folkemusikk, pluss gammeldans.

Ved siden av musikkopptakene fins det et betydelig antall opptak av intervjuer som er gjort i forbindelse med innsamlingsarbeidet. NFS har ansvaret for de to store feleverkene som samlet består av bortimot 4 000 notetranskripsjoner av slåtter for hardingfele og vanlig fele, pluss et betydelig antall artikler.

Feleverkene er utgitt i bokverk bestående av henholdsvis sju (hardingfele) og fem (vanlig fele) bind. Det femte bindet i Slåtter for vanlig fele er til trykking. Notene fra feleverkene er tilgjengelig på nett. Ved siden av lydsamlingen forvalter NFS også en samling basert på Reidar Sevågs registreringer av norskproduserte folkemusikkinstrumenter og andre mindre samlinger.

Det er i dag 1,5 årsverk (førsteamanuensis) knyttet til samlingen. Et professorat var i tillegg knyttet til samlingen inntil 2010. Professoratet ble da omgjort til et ordinært forsknings- og undervisningsprofessorat ved instituttet.

De to ansatte som i dag arbeider ved samlingen har oppgaver knyttet til innsamling, dokumentasjon, forskning og formidling. De har ikke undervisningsoppgaver. Siden store deler av kapasiteten går med til samlingsforvaltning og til langsiktig arbeid med ferdigstilling av Feleverket, er den ordinære forskningsmessige publisering ved samlingen relativt beskjeden.

Det er allerede innledet et samarbeid med Nasjonalbiblioteket (NB) om oppbevaring av samlingens originalmateriale. Siste år har det vært drøftinger om ytterligere samarbeid omkring fremtidig katalogstruktur, digitalisering og formidling. Samlingen er meget viktig og har stor relevans som leverandør av kilder til forskning om norsk musikkhistorie. Den brukes også aktivt av musikere.

Så lenge IMV er forvalter, er dette en oppgave som innebærer et vesentlig samfunnsansvar. NFS har lønnskostnader på 1 mill kr pr år pluss 100 000 kr i driftsmidler. Ettersom lydsamlingen oppbevares i Mo i Rana, beslaglegger den i dag kun tre kontorer.

Å nedlegge samlingen vil ikke være forsvarlig. Det som derimot kan være en mulighet er at den overføres til Nasjonalbiblioteket. For at innsparingspotensialet skal kunne realiseres, vil dette innebære at NB også må overta arbeidsgiveransvar og lønnsforpliktelser overfor de ansatte.

Alternativet vil være at samlingene overføres til NB og at universitetet sier opp de to ansatte. En slik løsning vil ha negative konsekvenser ved at opparbeidet ekspertkompetanse går tapt. Oppsigelser av personalet vil også være en belastning for arbeidsmiljøet ved IMV og for UiOs omdømme.

Gruppen mener at en overføring av Norsk folkemusikksamling til Nasjonalbiblioteket kan ha positive konsekvenser fordi NB er en langt mer profesjonell samlingsforvalter enn IMV vil kunne være. NB forvalter allerede i dag Norges viktigste musikksamlinger, og er vertskap også for selvstendige privatsamlinger som Norsk Jazzarkiv og Norsk Visearkiv.

Ettersom personalet ikke bidrar til undervisning, og i relativt beskjeden grad til forskning, vil effektene ved en utflytting være begrenset for de resultatfinansierte inntektene ved instituttet. De estimeres til 10 prosent av lønn og drift."

Interesserte kan lese hele rapporten om den økonomiske situasjonen ved Institutt for musikkvitenskap på denne lenken. Du finner også mer informasjon om arbeidet til Folkemusikkarkivet på disse sidene ved Institutt for Musikkvitenskap.  Her kan du bl.a. lese om lydsamlingen og feleverkene, samt høre en rekke eksempler på arkivopptak. Kommentarer og innspill kan som vanlig skrives inn i kommentarfeltet, eller sendes som innlegg til info@folkemusikk.no.