Elevene kan da velge å få undervisning i fele som et alternativ til blokkfløyte. Paret er selv aktive musikere og Morken arbeider som folkemusikkonsulent ved Folkemusikksenteret i Buskerud.
Tilbudet har blitt godt mottatt og fortsetter til høsten. Da blir det også utvidet til flere kommuner.
Opplegget innebærer at Morken og Storli gir en times fiolinundervisning per uke i en måned ved hver av skolene. To av fire elever har ønsket å fortsette etter skoleopplegget, noe de også får muligheten til gjennom kulturskolen og Sigdal Spelemannslag, som stiller med instruktører.
Morken tror dette er veien å gå for å sikre rekrutteringen innenfor folkemusikken, og forteller at nabokommunene allerede har meldt sin interesse. Prosjektet er finansiert med midler fra Folkemusikksenteret, fra KOMP (støtteording for kurs, opplæringsprosjekter og andre kompetansehevende tiltak), og fra kulturskolen i Sigdal.
For fremtiden ser John Ole Morken imidlertid for seg at kommunene selv ordner finansieringen gjennom for eksempel Den kulturelle skolesekken.
Leder i Buskerud Folkemusikklag, Steinar Strøm, er begeistret. Han mener rekrutteringa til folkemusikken er avhengig av profesjonelle initiativtakere.
- Rekruttering kun basert på ildsjeler er et tungt lass å dra, sier han.
Interesserte finner hjemmesidene til John Ole Morken på denne lenken, og sidene til Lajla Renate Buer Storli her. Sammen spiller de også i gruppa Famn. Artikkelen er bragt videre med velvillig tillatelse fra Bladet Folkemusikk, som du kan lese mer om på denne siden hos Folkemusikk.no.