- ”Draumkvedet” er den mest gåtefulle av alle norske folkeviser, og det finnes knapt noen annen folkevise i hele verden som har gitt opphav til så mange kommentarer, bøker og avhandlinger. Denne balladen har også inspirert komponister, billedkunstnere og forfattere i 150 år, har Velle Espeland i Norsk Visearkiv skrevet.

Den ytre handlingen i Draumkvedet dreier seg om Olav Åsteson, som faller i søvn på julaften, og ikke våkner før 6.Gerhard Munthe: Ferden over januar. I løpet av denne tiden har han drømt, eller hatt visjoner, om en reise gjennom det hinsidige, der en rekke syner blir åpenbart for ham. Sentralt i sangen er forestillingen om Dommens Dag, der sjelenes synder blir målt og veid. Fortellingen legger også vekt på frelsesmuligheten, som ligger i gode gjerninger.

Fragmenter fra ”Draumkvedet” ble første gang skrevet ned på 1840-tallet. Sangen finnes i en rekke varianter og gjendiktninger, der versjonene til Moltke Moe og M.B. Landstad er blant de mest kjente. Landstad baserte sin tekst på en overlevering fra Maren Ramskeid fra Kviteseid i Telemark.

Agnes Buen Garnås bygger sin tolkning av ”Draumkvedet” på en av Landstads varianter fra hans Norske Folkeviser, som første gang utkom i 1853. I denne forestillingen vil hun fortelle litt om visjonvisens liv i hjem og konsertsaler, akkompagnert av sønnen Per Anders Buen Garnås på hardingfele. ”Draumkvedet” blir  på denne måten delt opp i ni bolker , der bl.a. slåttekretsen ”Kivlemøyane” flettes inn.

Forestillingen ble bl.a. spilt i Kristiansand i november, og ble i den forbindelse omtalt som ”utruleg vakker”.

”Saman med sonen, Per Anders Buen Garnås, heldt ho publikum "i ånde" i nesten tre kvarter. Dei veksla heile tida mellom slåttar på hardingfele med Per Anders og kveding framført av Agnes. Utøvarane tilpassa seg kvarandre perefekt med tekst og musikk, og framførte konserten med stor innleving”.

Konsertforestillingen på Oslo Ladegård finner sted onsdag 15. desember, klokken 20. Agnes Buen Garnås ga ellers ut ”Draumkvedet” på plate alt i 1984, noe som den gang ga henne en velfortjent Spellemannpris.

Hør utdrag fra Agnes Buen Garnås sitt "Draumkvedet" her: