I Statsbudsjettet for 2010 er det mindre økninger i alle poster som gjelder folkemusikken og det er rydda i noen poster. Som forventa er tilskuddet til Norsk Folkemusikk- og Danselag flytta til ordninga for landsdekkende musikkorganisasjoner i Norsk Musikkråd, hvor en økning på 0,5 millioner er øremerket folkemusikorganisasjonene. Den største synlige satsinga er midlene til utviklingsprosjekter i Kulturskolene.  Her er en oversikt over bevilgningene i budsjettet. Kommentarer til budsjettet kommer senere.
 

Satsing på kulturskoler

Gjennom Kulturløftet II foreslår departementet å bevilge 40 mill. kroner som et øremerka statlig stimuleringstilskudd til kulturskoler/kulturaktiviteter i skolen. Midlene skal bidra til å gi et kulturtilbud til langt flere elever.

Regjeringen foreslår å opprette et øremerka stimuleringstilskudd på 40 mill. kroner til kulturskoler som en del av Kulturløftet II. En del av midlene skal brukes til modellforsøk der kommuner og organisasjoner skal kunne søke midler for å legge til rette for et mangfoldig kulturtilbud/kulturskoletilbud for elever på 1.–4. trinn. Forsøkene må ses i sammenheng med utviding av timer til undervisning, timer til gratis leksehjelp og Den kulturelle skolesekken. Videre skal kommuner, aktuelle organisasjoner og institusjoner kunne søke midler til utvikling av ulike prosjekt.

 

Organisasjoner (POST 74 + 78)


Tilskuddet til Norsk Folkemusikk- og danselag er overført til tilskuddsordningen for landsomfattende musikkorganisasjoner, som blir fordelt gjennom Norsk Musikkråd. I budsjettet er det lagt inn 0,5 mill. kroner til styrking av tilskudd til folkemusikkorganisasjonene i forbindelse med det pågående organiseringsarbeidet. Tilskuddet til Landslaget for Spelemenn (LfS) er allerede inne på denne ordningen

Tilskudd til opplæring som for 2009 ble gitt fra musikkutstyrsordningen, er også overført til denne tilskuddsordningen til opplæringsformål.

Ordninga for landsomfattende musikkorganisasjoner er totalt på 26,8 mill.   


Rådet for folkemusikk og folkedans

Fra budsjettet:
”Tilskuddet til Rådet for folkemusikk og folkedans er økt med 1 mill. kroner, bl.a. til prosjektet Bygda Dansar. Tilskudd som tidligere ble fordelt av Rådet til turnévirksomhet og andre tiltak, skal fra 2010 sees i sammenheng med den faglige virksomheten.”


Riksscene for folkemusikk, joik og folkedans.

Tilskuddet til Riksscenen – scene for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans er foreslått økt til 18 mill. kroner for 2010. Dette innebærer en økning på 13,4 mill. kroner.

Tilskuddet gir rom for å etablere Riksscenen i nye lokaler i Schous Kulturbryggeri i Oslo. Riksscenen er etablert som en stiftelse av Norsk Folkemusikk- og Danselag, Landslaget for Spelemenn, Juoigiid Searvi, Noregs Ungdomslag og Samspill International Music Network. Riksscenen har som formål å være en møteplass for aktører innenfor sektoren og publikum. De nye lokalene gir grunnlag for forsterket satsing på publikumsbygging.

 

Regionale kompetansesentra


Avsetningen til kompetansesentra for rytmisk musikk er økt med 2 mill. kroner til 5 mill. kroner til Rytmisk kompetansenettverk i nord, VRAK Vestlandets Regionale Kompetansenettverk, Sørnorsk kompetansenettverk for rytmisk musikk og Østafjellske kompetansesenter for rytmisk musikk og til minst to nye kompetansesentra fra 2010.

Tidligere i høst ble det tildelt 3 millioner til kompetansesentra. Disse midlene fordelt slik:

VRAK: (Vestnorske rytmiske aktører)  - 800.000,-
Rock:                Brak (Bergen Rock Aktører),
                         STAR (Stavanger Rock)
Jazz:                Vestnorsk jazzsenter,
Folkemusikk:    Førde internasjonale folkemusikkfestival

Sørnorsk kompetansesenter -  600 000,-
Folkemusikk:     Telemarkfestivalen – lokalisert i Bø i Telemark
Rock:                Kristiansand Rock City – lokalisert i Kristiansand
Jazz:                 Sørnorsk jazzsenter – lokalisert i Arendal

Rytmisk kompetansenettverk i Nord  - 1.000.000,-
Rock:                Kompetansesenter for rock i Tromsø,
Jazz:                 Nordnorsk Jazzsenter med hovedkontor i Bodø og
                          fylkesscenen i Tromsø og Vadsø
Folkemusikk:     Kalottspel i Målselv

Østafjellske kompetansesenter for rytmisk musikk - 600 000,-
Rock:                 Union Scene
Folkemusikk:     Folkemusikksenteret i Buskerud

 

Tilskuddsordninger og andre tiltak
 

Norsk kulturfond
Musikkordningene under Norsk kulturfond, som fordeles av Norsk kulturråd, øker med 11,3 millioner kroner, og går til blant annet:

- Tilskuddsordningen for arrangører: 2 mill. kr
- Musikerordningen: 2 mill. kr
- Musikkensembleordningen: 4 mill. kr
- Innkjøpsordningen for musikk: 2,5 mill. kr
- Tilskuddsordningen for musikkfestivaler: 1 mill. kr
- Arrangørstøtte: 2 mill. kr


Danseordningene i Norsk Kulturråd styrkes også, samtidig som det opprettes en ny ordning for pilotprosjekter innen dans.

- Tilskuddsordningen for dans: 1 mill. kr
- Ny ordning for pilotprosjekter: 1,1 mill kr

 

Musikkutstyrsordningen

Utstyrsordningen for musikk foreslås videreført med 30 mill. kroner. For 2009 ble det innenfor ordningen avsatt 10 mill. kroner til en særskilt satsing på mindre øvingslokaler (musikkbinger). Interessen fra kommunene for øvingslokalene har vært stor og er langt på vei dekket gjennom avsetningen for 2009. For 2010 er det satt av midler for å gi rom for søknader om tilskudd til musikkbinger som ikke kan imøtekommes i 2009 og nye søknader.


Musikkeksport


Music Export Norway får en økning på 2,9 millioner, og får nå til sammen 6. Millioner.  

Den internasjonale satsingen på musikkområdet skal samordnes og styrkes med tilrettelegging både for næringsmessig eksport og internasjonal profilering. På bakgrunn av alle innspillene har departementet konkludert med at Music Export Norway skal være operatør for dette arbeidet, og tilskuddet er i denne sammenheng økt med tilnærmet 3 mill. kroner til 6 mill. kroner. Kultur- og kirkedepartementet vil følge opp arbeidet med utenlandsprofilering av norsk musikk og vil også vurdere om ansvaret for fordeling av andre tilskuddsordninger kan overføres til Music Export Norway.


Arbeidsstipend

Det blir opprettet 20 ny arbeidsstipend i 2010. Til sammen vil det da være 256 ordinære arbeidsstipend og 167 arbeidsstipend for yngre eller nyetablerte kunstnere.

Regjeringen viderefører garantiinntekter til 503 kunstnere. Den totale bevilgningen til kunstnerformål blir i 2010 i overkant av 378 millioner kroner. Beløpet omfatter statsstipend, stipend basert på gjennomført kunstutdanning og stipend og garantiinntekter til kunstnere i tillegg til utstillingsstipend og diverse vederlag.

Arbeidsstipendenes størrelse er på 186 000 kroner årlig.

Regjeringen fremmer forslag om nye statsstipend på 355 600 kroner hver til Lars Borgersrud og Elias Akselsen.