Midlene omdisponeres til tilskuddsordningene for musikere og arrangører under Norsk Kulturråd og til kombinasjonskonserter i regi av Rikskonsertene, med utgangspunkt i skolekonsertene. Oslo World Music Festival skal videreføres, men alternativ organisering for festivalen vil bli vurdert. Rikskonsertenes ansatte ble orientert om beslutningen i ettermiddag.

Rikskonsertenes er i dag den eneste landsdekkende formidler og produsent av levende musikk. 85 % av konsertene går til mindre steder rundt om i hele landet, fra Hammerfest i nord til Lyngdal i sør, mens 15 % av konsertene går til de store byene (Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger). I perioden 2008 – 2010 ble tre av fire konserter presentert i kommuner med innbyggertall på mellom 5.000 og 80.000. Konsertene hadde et samlet besøkstall på 143.939 publikummere i denne perioden.

Rikskonsertenes ledelse har i prosessen frem til dagens beslutning gitt uttrykk for at de er uenige i departementets konklusjon og mener at Rikskonsertenes offentlige konserter fyller et behov i distriktene og at det er usikkert om kulturhusene kan kompensere for et bortfall av Rikskonsertenes tilbud.

Statsråd Anniken Huitfeldt ga i dagens møte uttrykk for respekt for den klarhet og tydelighet Rikskonsertenes ledelse har argumentert med, men at hun likevel har kommet til en annen konklusjon i saken.

-Prosessen frem til dagens beslutning om Rikskonsertenes fremtidige rolle har vært lang, sier fungerende direktør for Rikskonsertene Thorstein Granly. - Vi har i dag fått et nytt oppdrag for deler av virksomheten, hvor fremtidens konserter i regi av Rikskonsertene vil ta utgangspunkt i de mange flotte utøvere vi har på skolekonsertturneer. Arbeidet med omstillingen vil starte umiddelbart, og vi velger i dag å se fremover.

Beslutningen om bortfall av den offentlige konsertvirksomheten får virkning fra høsten 2012. Konsertvirksomheten med planlagte turneer høsten 2011 og våren 2012 gjennomføres, mens omstillingen pågår.

Artikkelen er forfattet av Riksskonsertene, og ble lagt ut på nettet onsdag ettermiddag. Kulturdepartmentets pressemelding rundt omleggingen finner interesserte her. Relaterte artikler finner du som vanlig øverst til venstre.