Hardingfeler på nett presenterer et representativt utvalg feler hentet fra hardingfeleprosjektets samling av registrerte instrumenter. Nettpresentasjonen er ment å være et supplement til boken Hardingfela - felemakerne og instrumentets utvikling skrevet av førsteamanuensis Bjørn Aksdal og utgitt i 2009 (Tapir).
Professor emeritus Jan Petter Blom har det redaksjonelle ansvaret for internettprosjektet. Den grafiske presentasjonen av bilder og annen informasjon om instrumentene er utarbeidet av Ragnar Bøe. Aksdal og Blom var begge med i prosjektgruppen som sto for registreringsarbeidet under hardingfeleprosjektet sammen med felemakerne Sigvald Rørlien og Olav Vindal.
Flere perspektiv
Presentasjonen er i hovedsak selvinstruerende. Under finn instrumenter kan det velges mellom felemaker, område eller periode. Alternativt kan man klikke på alle registrerte feler. Og finne frem til alle instrumentene i utvalget ordnet etter nummer. Felenummeret viser bare til den fortløpende registreringen av instrumentene under hardingfeleprosjektet og deres ordning i databasen.
Fotografiene av felene i utvalget har en sentral betydning i presentasjonen. Hvert instrument presenteres med to bilder: forside og profil. Brukere vil kunne zoome inn på detaljer ved instrumentene og få dem gjengitt i relativt høy oppløsning. Sammen med de to felebildene følger: enten ulike mål (korpus, strenge- og halsmensur), og informasjon om stemmeskruer, skjefting og bassbjelke. Brukerne kan også komme med egne kommentarer og utfyllende informasjon om instrumentene.
Internettpresentasjonen har vært finansiert av Norsk Kulturråd etter initiativ og søknad fra Bergen Museum (v/ Kari G. Losnedal), Hardanger Folkemuseum (v/ Solveig Jordal) og Hardingfeleprosjektet (v/Jostein Mæland og Jan Petter Blom). I tillegg har tiltaket mottatt en tilleggsbevilgning fra Arne Bjørndals Fond til finansiering av reiser.
KILDE: Jan Petter Blom / www.hardingfeler.no