Det er Norsk Folkemusikklag som sammen med Institutt for Folkekultur ved Høgskolen i Telemark inviterer til en helg fullspekket med foredrag, konserter og debatter om dekoren på hardingfela. Seminaret finner sted i Rauland 4.-6. april, og til seminaret kommer blant annet Knut Buen, Ottar Kåsa, Leif Rygg, Oddrun Hegge, Asbjørn Storesund, Bjørn Aksdal Mikkel B. Tin, Agnete Sivertsen for å belyse temaet.

Vil øke kunnskapen om hardingfela

Hardingfela med sin rike dekor vil for mange stå for noe av det mest norske vi har, og mønsterbruk og teknikker har blitt utviklet og spesialisert gjennom generasjoner. Samtidig har hardingfeledekoren elementer som henger sammen med mønstre, symbolbruk og instrumentdekor i langt videre kretser enn norske bygder.

- Så langt er kunnskapen omkring dekoren ivaretatt og videreført av felemakere, spelemenn og andre spesielt interesserte, og det foreligger i liten grad faglitteratur som knytter feledekoren til den mer allmenne (folke)kunsthistorien. Derfor håper vi at et slikt seminar kan bidra til å kaste mer lys over denne delen av vår folkekunst- og musikkarv, sier arrangørene i invitasjonen til seminaret.

Seminaret har derfor som mål å øke kunnskapen om hardingfela generelt og dekoren spesielt, bidra til økt interesse for og kompetanseheving innen felemakerfaget og skape en møteplass for fagfolk og interesserte.
 

"Hardingfela med sin rike dekor vil for mange stå for noe av det mest norske vi har."


Leif Rygg
Leif Rygg kommer til seminaret på Rauland for å holde konsert sammen med Ottar Kåsa (Foto: Eivind Kaasin)

Konserter og egen feleutstilling

Både det historiske kontekstuelle og selve det håndverksmessige vil bli belyst av sentrale fagfolk på seminaret. Det vil bygges opp omkring foredrag og presentasjoner av felemakere, kunsthistorikere, musikere og musikk- og instrumentforskere.

I tillegg til foredrag får folk mulighet til å oppleve konserter og en feleutstilling i regi av det lokale spelemannlaget, Falkeriset Folkemusikklag.

Fristen for å melde seg på seminaret er 21. mars.

> LAST NED PROGRAM OG INVITASJON

Norsk folkemusikklag er en frivillig organisasjon som fungerer som møteplass og et faglig forum for dem som har sitt daglige arbeid knyttet til folkemusikk og folkedans - både forskere, pedagoger og utøvere - og for alle andre som er nysgjerrige på vitenskapelige perspektiv på dette fagfeltet.

Institutt for Folkekultur ved Høgskolen i Telemark med sine nærmere 20 fagstillinger representerer i dag et sentralt miljø innen forskning og formidling av folkemusikk og folkekunst.