Olav Luksengård Mjelva fra Røros er en av Norges mest aktive felespillere. Han har vunnet både spelemannsprisen og Landskappleiken på hardingfele, og er medlem i gruppene SVER og The Nordic Fiddlers Bloc. Nå er han aktuell med et nytt duosamarbeid med den svenske nyckelharpespilleren Erik Rydvall, som for mange er kjent gjennom folkemusikktrioen Nordic.  

Sammen har de to gjort et dypdykk ned i den norske hardingfela og den svenske nyckelharpas klangverdener og tradisjonsstoff. Resultatet er plata «Isbrytaren» som nå kommer ut på plateselskapet Heilo. 
 
I tekstheftet omtales den norske hardingfela og den svenske nyckelharpa som to instrument med flere ulikheter enn fellesnevnere. Selv om de to instrumenta har noen likheter i klang gjennom understrengene, skiller de seg fra hverandre - der nyckelharpa har en dyp og fyldig tone, glitrer hardingfela i toppregisteret. Dessuten er både repertoar og spillestil veldig ulikt. I følge de to spelemennene er dette noe av grunnen til at det i liten grad har vært gjort samarbeid mellom hardingfele og nyckelharpe tidligere. 
 
Det var nettopp dette som vekket Olavs nysgjerrighet. 
 
- Jeg hadde tenkt at det ville være et interessant prosjekt både musikalsk og historisk å gjøre et samarbeid med de to instrumenta. Erik hadde jeg hørt et par ganger tidligere, og jeg syntes han hadde en interessant innstilling til musikken og måten å bruke instrumentet på. Jeg tror vi er ganske like på den måten. Så da tok jeg kontakt, og vi møttes for å øve i Stockholm den første gangen. Det er vel ca tre år siden. Etter det bestemte vi oss ganske fort for at vi ville gjøre noe håndfast ut av prosjektet. Nå er endelig plata her, og vi er veldig fornøyde med resultatet, sier han. 
 
"Hovedsaken er at det blir bra musikk og at en får jobbe med folk en liker. Om de er norske eller svenske er egentlig ikke så nøye"
Olav Luksengård Mjelva
 
Isbrytaren

Hvilket materiale har dere tatt utgangspunkt i på plata?

- Det er 50/50 fordelt mellom norsk og svensk, samt tre låter vi har laga sjøl. Hardingfelematerialet er utelukkende fra Hallingdal, mens nyckelharpelåtene er hovedsakelig etter Eric Sahlstrøm og Byss-Calle.

- Det har vært en interessant prosess å finne materiale og øve det inn, men vi bestemte oss ganske tidlig for at vi ville spille ganske "tradisjonelt". Likevel er det jo veldig uvanlig med stemmespill på hallingdalsmaterialet, og de to instrumenta lager et nytt lydbilde sammen.
 
Albumet har fått tittelen «Isbrytaren». Hva ligger bak den tittelen?

- Isbrytaren er en av låtene på plata. Det er en låt etter den kjente spelmannen Byss-Calle fra Uppland. Han lå fastfryst med prammen sin da isen begynte å smelte. Lyden av isen inspirerte han til å lage den låten. Vi syntes navnet passa veldig bra på prosjektet vårt. Å bryte isen mellom instrumentene, musikken og landene.
 
Hva kan lytteren forvente seg av plata?

- Et nytt lydbilde, godt samspill og god musikk. Vi spilte inn plata i kirka på Ål. Det er et fantastisk rom. Det har nok påvirka følelsen i musikken på en positiv måte, mener Luksendgård Mjelva. 
 
Du har tidligere samarbeidet med flere svenske folkemusikere som Anders Thunell og Anders Hall m.fl. Hva er det som fascinerer deg med den svenske folkemusikken?

- Du sier noe der. Det er faktisk utrolig tilfeldig at det har blitt slik, men jeg er også veldig glad i den svenske folkemusikken. Det har vel blitt mye svensk fordi jeg har fått mange svenske kompiser gjennom årene. 
 
- Hovedsaken er at det blir bra musikk og at en får jobbe med folk en liker. Om de er norske eller svenske er egentlig ikke så nøye og vi tenker ikke så mye på det når vi spiller i hvert fall. 
 

De to spelemennene starter lanseringsturneen for «Isbrytaren» i Umeå i Sverige i dag, før turen går videre i både Sverige og Norge.

  

TURNÉLISTE:

02.april: Umeå, Kafe Station (Sverige)
03.april: Järvsö, Stallet Stenegård (Sverige)
04.april: Stockholm, Stallet P2 Dubbel (Sverige)
05. april: Savalen, Fjellspell på Savalen (Norge)
06. april: Linköping, Dansens hus (Sverige)
07. april: Oslo, MiR (Norge)
08. april: Hallingdal, Hagaled Gjestegård, Nesbyen (Norge)
09. april: Voss, Kafé Tre Brør (Norge)
10. april: Uppsala, V-dala nation (Sverige)