I 1985 arrangerte Akershus fylke en kulturmønstring for ungdom, basert på en modell fra Finland. Året etter tok Norsk kulturråd initiativet til Ungdommens Kulturmønstring, som har pågått siden 1987. UKM er et kulturtiltak for barn og unge i hele Norge, der alle er velkommen, enten de  opererer med beats & loops, danser halling, skjærer store treskulpturer med motorsag, spiller klassisk piano eller lager 3D -animasjoner på PC.

I de fleste kommuner kan du delta fra du er 10 år, men på landsmønstringen og på mange fylkesmønstringer er aldersgrensen 13 år.  Den øvre aldersgrensen er satt til nitten år.

UKM er ellers delt inn i tre nivåer; kommunemønstring, fylkesmønstring og landsmønstring. Alle som melder seg på til kommunemønstringen får være med. Herfra blir det plukket ut noen deltagere som får representere kommunen i fylkesmønstringen.

Quake på UKM i Oslo, 2010

Oppkjøring i Oslo

Fra fylkesmønstringene blir det sendt ca. 25 deltagere til landsmønstringen, som vanligvis arrangeres i Trondheim. UKM-Festivalen 2011 blir arrangert 24. til 28. juni. I forbindelse med denne dles det gjerne også ut en del stipender til unge og lovende kunstnere.

Akkurat nå er det full oppkjøring i Oslo. Det betyr at all ungdom i alderen 13-19  år kan melde seg på og delta med musikk, dans, foto, video, malerier, og så videre. Det er også mulig å hente verdifull erfaring som arrangører, nettredaktører, konferansierer, med mer.

UKM finnes i alle bydeler i Oslo, og har gjennom ett arrangement alt plukket fem talenter som går videre til Fylkesmønstringen.  Men det er plass til mange, mange flere.

-  For ungdom er dette en enestående mulighet til å vise frem det man driver med, og til å treffe likesinnede, sier Iver Waage, som er fylkeskontakt for UKM i  hovedstadsområdet.

- I overimorgen, torsdag,  avvikles UKM i Sagene Bydel, mens de andre bydelene har sine arrangementer 10. til 12. mars. Det er altså fremdeles litt tid til å melde seg på, men det gjelder å skynde seg.

Hjemmesiden til Oslo-delen av UKM 2011 finner interesserte her.

UKM Oslo 2010

Kjente deltagere gjennom tidene

Sveinung Sundli, Eldbjørg Raknes, Thom Hell, Hanne Hukkelberg, Jaga Jazzist, The Blacksheeps, Mathias Eick og Odd Nordstoga er bare noen av de mange senere svært kjente artistene som fikk noen av sine første sceneerfaringer under UKM.

UKM er ellers ingen konkurranse. Juryenes utvelgelse skjer på grunnlag av originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet, og de utvalgte deltagerne skal speile bredden i den lokale mønstringen. Premien for de som går videre er å få stå på en enda større scene, og treffe andre ungdommer fra andre steder.

På hjemmesiden www.ukm.no finner alle interesserte kjapt ut hvilken bydel og kommune de hører til, og når den lokale mønstringen går av stabelen. Her kan interesserte fra hele landet melde seg på, og ellers finne svar på vanlige spørsmål rundt deltagelsen.