Aftenposten kunne i går melde over hele forsiden at platesalget i Norge er mer enn halvert på ti år. Enda mer foruroligende er det kanskje at de nye streaming- og nedlastingstjenestene på ingen måte klarer å veie opp for den negative tendensen. Samtidig skal over en million nordmenn være brukere av Spotify – og da i hovedsak av den reklamefinansierte gratisutgaven.

- Etter de siste månedenes debatt rundt konseptet Spotify har NORCD styrket sin skepsis til denne forretningsideen, uttaler Karl Seglem. – Vi har derfor funnet det riktig å trekke hele NORCD-katalogen fra tjenesten fra 1. februar 2011.

Tidligere har uavhengige, norske plateselskaper som Da Works trukket katalogen sin fra den populære nettjenesten.  Flere andre hjemlige selskaper har truet med å gjøre det samme.

 - Vi vil ikke lenger være med på å legge grunnlag for et giga-internasjonalt selskap som ikke spiller med åpne kort verken når det gjelder betalingsmodeller eller eierstrukturer, sier Seglem. -  Vi tror på CDen og LPen som fysisk format for den musikken vi formidler.

Seglem peker også på den norske betalingstjenesten WiMP, for de som synes det er mest praktisk med digitale formater.

- WiMP tilbyr hele NORCD-katalogen i form av mp3-filer. Tjenesten koster noe for kunden, men her får både artist og plateselskap betalt for produktet som blir levert.

Seglem siterer ellers sin kollega Rune Kristoffersen, som for en del år formulerte tesen "Money will ruin everything".

- Det er ikke det minste rart at pengefolket - som det er flest av - moste gjennom mp3-formatet. Spotify er først og fremst form og konsum - ikke innhold. De er ikke det minste interessert i det. Det er derfor de ikke vil betale, heller. De aner ikke hvor mye arbeid og hvor tidkrevende og kostnadskrevende det er å lage en superbra CD. Og dei driter i det - for å seia det på sognavis.

I følge tall fra IFPI har omsetningen fra platesalget sunket fra 2, 1 milliarder kroner i 2000 til rundt en milliard kroner i 2010. Antallet fysiske enheter – som i all hovedsak dreier om CDer – har i samme periode sunket fra 13, 9 millioner enheter til  6, 8 millioner.

Karl Seglem varsler videre at det vil bli en betydelig nedgang i antall utgivelser hos NORCD dette året. Dette kan du lese mer om hos Folkemusikk.no i morgen, når vi fortsetter vårt fokus på den norske platevåren.