Denne uken ble det kjent at de nominerte for Åpen klasse ikke blir presentert på TV, men i stedet får overrakt prisen i radioprogrammet Jungeltelegrafen noen timer tidligere.

- Dette er svært skuffende, og oppleves som en klar nedvurdering av prisen, sier Steinar Raknes i Skaidi, som er en av de fem nominerte i Åpen klasse. Han beklager i følge Aftenposten særlig at dette skjer i et år da hele tre av de fem nominerte i åpen klasse er samiske artister.

- Det lyder ikke bra at vi skal sendes til Jungeltelegrafen. Jeg trodde oppriktig talt at det skulle bli mindre kommers når NRK omsider overtok sendingen av prisutdelingen fra TV 2, men nå skjer jo det motsatte.

Heller ikke prisen i kategorien Klassisk musikk blir delt ut under lørdagens TV-sending. Dermed har NRK fjernet to av de tyngre og presumptivt mer seriøse kategoriene. Det betyr igjen at artister som Bárut, Skáidi, Biret Ristin Sara og Susanne Lundeng får noe mindre oppmerksomhet enn hva de ellers kunne fått.

Frode Rolandsgard i Ta:lik, som selv har mange nominasjoner i folkemusikklassen, tar saken med nokså stor ro, og mener at det er i orden Spellemannsendingen dropper noen priser hvert år.

- Det er for mange kategorier til at det er mulig å vise alle på direkte-TV. I fjor var det veldig mange flere kategorier som ble kuttet ut, påpeker han.

Han trekker likevel frem at dette også har rammet folkemusikk-kategorien flere ganger.

- Det eneste rådet jeg har til NRK er at de bør gjøre Spellemann til en bred musikkmønstring. Publikum er langt mer musikalsk intelligente enn format-dyrkerne tror.

Daglig leder i FolkOrg, Linda Dyrnes, er mer åpent kritisk til årets løsning.

- Jeg synes det er uheldig at NRK har besluttet å ikke vise utdelingen av prisen for Åpen klasse under direktesendingen. Selv med en stram sendeflate vil jeg tro at det ville være mulig å få til det. Jeg skjønner godt at de nominerte om de opplever det som en nedvurdering av klassen, sier hun.

- Man kan gjerne ta en diskusjon om antall og type klasser innenfor Spellemannsprisen, men de klassene som er med må behandles likt. Som allmennkringkaster har NRK et særlig ansvar for tradisjonsmusikken i Norge, og når 3 av 5 nominerte i denne klassen er samiske musikere, er dette ekstra uheldig. Jungeltelegrafen er et flott radioprogram, men artistene i Åpen klasse mister muligheten for å profilere sin musikk i et sjangerløst program på fjernsyn, mener talskvinnen for FolkOrg.

- Jeg håper at NRK i framtiden vil være seg dette ansvaret bevisst, og at både norsk og samisk tradisjonsmusikk får en mer naturlig og større plass i NRKs generelle sendeflate i både fjernsynet og radio, avslutter Dyrnes.

En større oversikt over årets nominerte folkemusikkutøvere finner du her. Sendingen på NRK tar til klokken 19.55, og byr bl.a. på opptredener med Kringkastingsorkestret, Gabrielle, Jan Eggum og Erik & Kriss. Sendingen blir ellers avbrutt en halvtimes tid, for å gi plass til den nye utgaven av «Norsk attraksjon» med Linda Eide.