I løpet av de ti årene Womex (World Music Expo) har eksistert, har det utviklet seg til å bli den største og meste sentrale årlige messa for verdsmusikk og folkemusikk. Messa er en viktig møteplass for både både norsk og internasjonal bransje. Her møtes bransjefolk og artister fra hele verden for å utveksle musikk og knytte kontakter. Womex har i de siste tre åra holdt til i Sevilla i Spania, men blir fra og med i år og de neste tre årene arrangert i København.
 

Åpningskonsert med norske bidrag

Onsdag åpner årets messe med konserten ”The Great Nordic Night”, som vil ha et fokus på musikk fra de nordiske landa. Konserten er utviklet og produsert eksklusivt til åpningen av Womex av den danske felespilleren Harald Haugaard i samarbeid med Folkemusikkens fellessekretariat i Danmark. I forbindelse med konserten er det satt sammen et felles nordisk ensemble ’The Great Nordic Band’ hvor blant annet Annbjørg Lien, Ragnhild Furebotten og Frikars Hallgrim Hansegård er sentrale bidragsytere.
 

Ny nordisk scene – Nordic Club

Nytt av året er etableringa av egen felles nordisk scene dedikert til folke- og verdensmusikk fra de nordiske landa. Søknadsfristen for å melde seg til denne gikk ut 15. april og juryer i alle de nordiske landa, samt en egen Womex-jury, har jobbet med å velge ut artistene. Fra Norge søkte 24 artister, og av disse ble Unni Løvlid Ensemble og Johan Sara jr. valgt ut.

Unni Løvlid, som for tiden er på turné i Japan og Korea, har allerede etablert et stort internasjonalt nettverk, og turnerer store deler av verden. Likevel er Womex en attraktiv plass for henne som musiker:

- Dette er eit høve til å presentere musikken eg arbeider med akkurat no for arrangørar og presse innan verdsmusikk, og kanskje møte andre musikarar som eg kan samarbeide med i framtida. Dette er fyrste gongen eg deltek på Womex, og eg gjer det i samarbeid med Music Export Norway, plateselskapet Grappa og managementet mitt ELEN-music. Eg håpar at Womex kan vere med på å gjere det lettare å få til turnear i Europa, sier hun. 
 

Flere delegater enn tidligere

Etterspørselen etter artister innen sjangeren har økt, og det vises også på delegatlista for årets treff. Sammenlignet med tidligere år er den norske delegasjonen i 2009 styrket med flere nye aktører. Norsk folkemusikkformidling er en av organisasjonene som har vært representert på messa gjennom flere år for å profilere norsk folkemusikk, og tar vel i mot økningen i antall delegater.

- Det er gledelig å se at det nå er flere som prioriterer Womex. Det viser at dette er en viktig arena, også for norske bransjen, sier Silje Førland Erdal i Norsk Folkemusikkformidling.
 

Hele 36 delegater fra 20 ulike selskaper er påmeldt den norske standen på Womex 2009. Blant de påmeldte er både festivaler, arrangører, organisasjoner, agentbyrå og plateselskap.

- Ann-K - Bureau Storm - DAT - Etnisk Musikklubb - Folkelarm / Landslaget for spelemenn - Førdefestivalen - Grappa - Kirkelig Kulturverksted - Music Export Norway - MIC - Musikkoperatørene - NORCD - The Norwegian Traditional Music Agency / Norsk Folkemusikkformidling - Oslo World Music Festival - Riksscenen - Liv Runesdatter - Samspill - Sapmi Music - Solid Music - Ta:lik