Juryen har enstemmig vedtatt at Egil Storbekkens musikkpris for 2011 skal gå til Tone Hulbækmo (f.1957) og Hans Fredrik Jacobsen (f.1954), Tolga i Nord-Østerdalen. Prisen, som er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturbæreren Egil Storbekken fra Tolga, og som også bærer hans navn, skal fremme interessen for og utbredelsen av de eldre folkemusikkinstrumentene i norsk folkemusikk, samt Egil Storbekkens musikk. Egil Storbekkens musikkpris utdeles årlig og ble første gang delt ut i 2006.

Om årets prisvinnere sier juryen:

Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen har gjennom en årrekke vært blant våre aller fremste formidlere av den musikalske og kulturelle arven etter Egil Storbekken. Gjennom sang og spill på en rekke tradisjonelle instrumenter, ved bruk av Storbekkens melodier, samt en utstrakt virksomhet når det gjelder komponering og arrangering på både tradisjonell og nyskapende grunn, har de to stått fram som viktige videreførere av Egil Storbekkens mangfoldige livsverk. Samtidig har de sammen lagt ned en svært imponerende innsats for det lokale musikklivet i Nord-Østerdalen både når det gjelder amatører og profesjonelle.

Tone Hulbækmo ble født på Tolga i 1957 i en svært musikalsk familie, hvor bl.a. faren Alf Hulbækmo var organist. Han samlet også inn en del folkemusikk som han bearbeidet for orgel. I tenårene møtte Tone for alvor folkemusikken, da hun ble med og sang i Tolga-Tusseladdene, der Egil Storbekken var musikalsk leder. Senere begynte hun på musikklinjen på Toneheim folkehøgskole. Her møtte hun Hans Fredrik Jacobsen, som hun senere giftet seg med.

Hans Fredrik Jacobsen er født i Risør i 1954 i et hjem preget av sang og musikk. Faren spilte flere instrumenter. Selv begynte han tidlig å spille saksofon i skolekorpset. Senere hørte han Egil Storbekken spille tussefløyte på radio og ble svært begeistret for dette instrumentet. Han skaffet seg ei fløyte og begynte å spille, men la den etter hvert bort til fordel for gitaren og visesang. Før han begynte på Toneheim hadde han imidlertid blitt kjent med felespilleren Ånon Egeland, noe som stimulerte hans interesse for folkemusikk.

Årene på Toneheim førte til økt interesse for folkemusikk for både Tone og Hans Fredrik. Mens hun begynte å reise rundt i hjemdistriktet og samle inn gamle folketoner, dro han til bygda Vingelen i Tolga på besøk hos spelmannen Marius Nytrøen, som trakterte både fele og seljefløyte med stor dyktighet. Dermed ble interessen for fløytespill vakt på ny.

Sammen dro Tone og Hans Fredrik til Oslo for å studere. I studentmiljøet kom de i kontakt med musikere som var nysgjerrige på eldre tiders musikk, og sammen dannet de middelaldermusikkgruppen Kalenda Maya. Her spilte også instrumentbyggeren Sverre Jensen, som lagde en kopi av en av de gamle, bevarte bondeharpene fra Østerdalen til Tone. Dette ble etter hvert det instrumentet de fleste kom til å forbinde med Tone Hulbækmo, og hun har derfor, sammen med Sverre Jensen, svært mye av æren for at dette gamle norske instrumentet igjen har blitt tatt i bruk av flere folkemusikere.

Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen har gjennom årene reist på mange turneer og gitt en rekke konserter både i Norge og utlandet. De har både opptrådt sammen og hver for seg i samarbeid med musikere fra ulike sjangre. Hans Fredrik Jacobsen har bl.a. vært med i samspillprosjekter med Knut Reiersrud, Sissel Kyrkjebø og gruppen Secret Garden, som vant finalen i Melodi Grand Prix i Dublin 1995 med Hans Fredrik på scenen.

Begge har gitt ut flere soloplater, hvor gjerne den andre også har medvirket. De har sammen gitt ut barneplate, plater med norsk folkemusikk i både tradisjonell og arrangert form, plater inspirert av andre musikalske kulturer, og ikke minst plater med middelaldermusikk i Kalenda Maya. Tone Hulbækmo har i tillegg gitt ut en plate med musikk til dikt av Halldis Moren Vesaas. De har også komponert musikk for film, radio og TV og skrevet bestillingsverk for kor, musikkorps og til ballett.

I 1989 bosatte de seg i Tones hjembygd Tolga. Her har de gjennom 22 år lagt ned et enormt arbeid innenfor det lokale musikklivet i Nord-Østerdalen. Slik har de fungert som viktige inspirasjonskilder for svært mange både yngre og eldre musikere i distriktet. Samtidig har de jevnlig opptrådt på den nasjonale så vel som den internasjonale musikkscenen, noe som er helt i Egil Storbekkens ånd. I jubileumsåret for hans fødsel er det svært gledelig å kunne gi prisen til to kunstnere som på så mange områder fører arven etter ham videre. Tone synger fremdeles de gamle tonene hun lærte av Egil Storbekken i Tolga-Tusseladdene og av eldre folk i Nord-Østerdalen, mens Hans Fredrik fortsatt tar fram tussefløyta og spiller de gamle melodiene etter Egil Storbekken, eller han tar opp seljefløyta og spiller en pols etter Marius Nytrøen. Eller han spiller den kanskje på saksofon!

Egil Storbekkens Musikkpris er på kr. 25.000, samt en skulptur av kunstneren Gisle Harr. Den vil deles ut under jubileumskonserten i Vidarheim lørdag 21. mai.

Juryen for prisen har bestått av Bjørn Aksdal (leder), Geir Egil Larsen, Bent Åserud, Eli Storbekken, Ragnhild Aashaug og Eivind Moen (sekretær).

Tidligere prisvinnere har vært: Geir Egil Larsen, Verdal (2006), Leif Løchen, Vågå (2007), Magnar Storbækken, Tolga (2008), Steinar Ofsdal, Oslo (2009) og Atle Lien Jenssen, Hamar (2010).