Fra ”Samstemt! Prioriteringer for Statsbudsjettet 2012”

Digital formidling og forbedret produksjonsstøtte 

Innkjøpsordningen for fonogrammer bidrar til formidling av nye norske plateinnspillinger gjennom distribusjon til biblioteker, musikkskoler og andre mottaksinstitusjoner. Ordningen er i tillegg svært viktig for det norske produksjonsmiljøet, ettersom den stimulerer til ny og god fonogramproduksjon, samt gir en viss grad av forutsigbarhet. Utviklingen innen digital formidling av musikk stiller imidlertid dagens fysiske innkjøpsordning overfor flere utfordringer.

Overgang til digital distribusjon:

Myndighetene ønsker å erstatte dagens distribusjon av CDer til bibliotekene med en digital distribusjonsløsning. Den fysiske innkjøpsordningen har hele tiden hatt infrastrukturelle utfordringer, og digital formidling har noen åpenbare fordeler. I stedet for å distribuere et mindre antall CDer til mottaksapparatet hvert år, kan man potensielt gjøre hele den norske musikkatalogen tilgjengelig for publikum gjennom en digital utlånsordning gjennom bibliotekene.

Denne løsningen er i støpeskjeen, og det vil trolig ta tid før en omfattende digital distribusjon er på plass. Når dette skjer, vil imidlertid vederlag for bruken måtte deles mellom alle rettighetshavere i den norske musikkatalogen. Det element av produksjonsstøtte som ligger i dagens ordning blir dermed borte – noe som kan få dramatiske konsekvenser for norsk musikkproduksjon, med mindre dette bortfallet kompenseres.

Overgang til produksjonsstøtte – i form av publiseringsstøtte:

De midlene som finansierer dagens fysiske innkjøpsordning må gradvis konverteres til produksjonsstøtte i form av publiseringsstøtte. Denne vil kunne ha tilnærmet samme funksjon av støtte til produksjonsmiljøet som dagens innkjøpsordning har.

Utgivelser gis støtte til produksjon, promotering og markedsføring, etter tilnærmet samme kriterier som innkjøp gjøres i dag; utbetaling umiddelbart i form av én sum etter vedtak om bevilgning basert på ferdig produkt og kvalitetskriterier. En slik publiseringsstøtte vil være et kraftig og nødvendig insitament for fortsatt ny og kvalitetsmessig norsk musikkproduksjon.

Samstemt! mener dette er gode modeller for å sikre både framtidig formidling og fortsatt god produksjon. Her er det vesentlig at konverteringen skjer sømløst og i takt med at den digitale distribusjonen etableres – man må ikke starte nedtrappingen av fysiske innkjøp før et system for tildeling av publiseringsstøtte og digital distribusjon er etablert.

En ny, digital distribusjonsløsning forutsetter at det bevilges friske midler. I budsjettet for 2011 har man eksempelvis flyttet 3 mill. kr. fra innkjøpsordningen til en prøveordning for elektronisk distribusjon. Dette er ikke akseptabelt - til det er midlene altfor viktige for alle som utgir ny norsk musikk.

                                                                                            2010             2012            2014    

Dagens innkjøpsordning / publiseringsstøtte         18,9 m.          22             25
(økning og konvertering)

Vederlag for digital distribusjon                                  0                   10  m.         20

(prøveordning 2011-12)   

Interesserte finner som vanlig relaterte dokumenter og artikler øverst til venstre på siden.

 

Folkemusikk.no vil denne uken publisere innspillene til Samstemt! på de forskjellige hovedområdene for 2012. Dette notatet er nummer seks i rekken av Samstemt!-dokumenter. Samarbeidet Samstemt! består av musikkorganisasjonene Fono, FolkOrg, Norsk jazzforum, Norsk Rockforbund, GramArt og Ny Musikk.