Ola Jakupson Ringneset (1811-1902), var oldebarnet til Ola O. Ringneset, og lærte felesspill av Skårin og Gamel-Holin. Han sies å ha vært en kilde for Fel-Jakup, og har blitt omtalt som en av de få som kunne spille i lag med ham. Han har også ord på seg for å ha vært svært trofast i forhold til de eldste slåttene.

Reinlender etter Ringnesen (Foto fra Picas)

I boken ”Folkemusikk og folkemusikkutøvarar i Noreg” fortelles det at han bodde på Ringneset ved det vakre Vågåvannet, og fikk stor familie. Det heter videre at han ”baksa i svarte armoida all sin dag”. Huset hans lå rett ved veien, slik at mange ferdamenn var innom og hvilte seg. Da ble gjerne fela hentet frem. Han spilte også i mange lag og gjestebud.

Om et slikt spilleoppdrag heter det:

”I eit ball på Kvarberg spelte han ein slått eigaren av garden vart oppglødd over. Kvarbergbonden lova Ringnesen ei skjeppe med brødkorn dersom han ville spele slåtten oppatt. Valsen vart heitande ”Brødkønn-leiken”.”

Om spillet til Ringneset heter det ellers at det låt så uvanlig mykt og fint. Han omtales videre som en ”roleg og sindig kar, lentug og snill, som alle tykte godt om”.  Flere av etterkommerne hans ble kjente spelemenn, og mange av slåttene hans lever også videre.

Det kan man bl.a. høre på en av Ta:liks musikkhistoriske utgivelser fra 2009, kalt ”Slåttar frå Vågå”. Her møter man Ola Opheim, Pål Skogum og Vågå Spelmannslag. Også Nye Ringnesin, Tyrijord Spellemannslag og Oddvar Nygaards Kvartett er blant de mange som har spilt inn stykker etter ham på plate.

Konserten ”Ringneslæte” er en del av Midtvintersfesten, som denne helgen blir arrangert i Vågå. Konserten går av stabelen på fredag, og foregår på Vågå kulturhus. Du kan lese hele programmet for Midtvinterfesten her.