”By:Larm har de siste årene utvidet sin horisont ved også å inkludere spennende artister fra kjente sjangere som folkemusikk, roots, blues, jazz og world. Dette er med på å gi en ekstra dimensjon til by:Larm, og gjør at publikum får enda mer å velge i. Jo bredere, jo bedre!”
Slik lød omkvedet på by:Larms hjemmesider i 2009. To år senere glimrer de rene folkemusikk-innslagene med sitt nesten totale fravær.
Tre år på rad
I 2009 samarbeidet by:Larm med den den gang ikke ferdigstilte Riksscenen for norsk og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans. Det ble satt opp en egen folkemusikkscene på Mesaninen i Folkets Hus i sentrum av Oslo, der et interessert publikum kunne få oppleve opptredener med bl.a. Unni Boksasp , Kim André Rysstad, Valravn, Gammalgrass, Under Dogs International og Frikar. Flere av konsertene ble også tatt opp av NRK, til glede for musikkinteresserte utenfor Oslogryta.
Samarbeidet mellom by:Larm og Riksscenen fortsatte også året etter, nå med artister som Valkyrien Allstars, Hekla Stålstrenger, Sver, Svermere, Forza, Lady Moscow, Rakija, Urban Tunélls Klezmerband, Eplemøya Songlag og Sigrid Moldestad. Riksscenen var fremdeles ikke ferdigstilt som konsertlokale, noe som førte til at konsertene ble satt opp på scener som Folketeatret, Herr Nilsen, Gamla og Rockefeller, i tillegg til det store utendørsteltet på Youngstorget.
Også i 2008 var det en egen fokuskveld rundt folkemusikken, den gang med utøvere som Unni Løvlid, Karl Seglem, Gamalt Nymalt, Torgeir Vassvik og Valkyrien Allstars.
- Kan ikke subsidiere andre scener
I år står folkemusikkens egen storstue endelig klar på Schous Kulturbryggeri på Grünerløkka, uten at det blir arrangert en eneste konsert i forbindelse med avviklingen av by:Larm. Folkemusikk.no tok derfor en telefon til Helge Skansen på Riksscenen.
- Når det har vært såpass god representasjon av folkemusikk på by:Larm de siste tre årene, har det nok sammenheng med at Riksscenen la inn penger for å få det til, sier Skansen. - Nå som vi selv har etablert oss som spillested, ville det være underlig å gå inn og subsidiere andre scener rundt om i byen. Vi kommer ikke bort fra at det disse dagene først og fremst koker rundt Youngstorget, så derfor har vi snarere valgt å gi oss selv litt konsertfri.
Skansen forteller at det var møter mellom by:Larm og Riksscenen i høst, men at man valgte ikke å gå inn som noen samarbeidspartner i år. Det legges riktignok opp til en felles omvisning på Schous Kulturbryggeri i samarbeid med Popsenteret under by:Larm, men utover dette er ingen av tilbudene skreddersydd for verken norske eller utenlandske delegater.
Ballen hos by:Larm
- Det er klart det kommer en del utenlandske journalister og bransjefolk hit under by:Larm -- og noe av mandatet til Riksscenen er jo å drive med internasjonal nettverksbygging. Vi har i denne omgang likevel prioritert vår egen drift, og har heller ikke budsjetter til stort mer.
- Vi kommer dessuten ikke bort fra at bl.a. Womex er et viktigere vindu enn by:Larm, både for oss og mange andre aktører i det norske folkemusikkmiljøet, sier Skansen avslutningsvis.
Dermed er vel ballen på mange måter spilt tilbake til by:Larm. Det er til syvende og sist de som programmerer festivalen, og velger ut hva som skal møte hjemlige og utenlandske publikummere og bransjefolk.
”Vårt viktigste fokus er at artistene vi presenterer er aktuelle og interessante, enten for norsk musikkbransje/presse/publikum eller utenlandsk”, heter det på hjemmesidene til Bylarm.
I 2011 er det tydeligvis svært få norske folkemusikkutøvere som oppfyller disse kravene. Bortsett fra én enslig svale: Felespilleren og sangeren Marie Klåpbakken står på scenen med bandet sitt på Herr Nilsen i kveld, som en del av sidearrangementet ”Østkanten Vorspiel”.
Her er NRKs opptak av Kim André Rysstad fra by:Larm i 2009:
By.Larm 2011 åpner offisielt klokken 12 i dag, torsdag 17. februar, og avsluttes som vanlig natt til søndag. Interesserte kan finne en fullstendig oversikt over artister og arrangementer på denne siden.