Tekst: Ragnhild Moen Holø. Foto: Lars Lunde

-  Vi har lyst til å lage en konkurranse der alle taktartene skal danses, både vals, reinlender,
masurka/pols og galopp, sier lederen for årets landsfestival, Øyvind Sandum.

- Det vil bli kvalifisering og finale, og det blir klasse for både juniorer og seniorer. Gammaldansen er bruksmusikk, og vi må vise hvor viktig dansen er.

Landsfestivalen i Gammaldansmusikk har blitt arrangert siden 1986, men det er altså bare musikken, ikke dansen, som har vært gjenstand for konkurranse. Nå mener mange at det er på høy tid at også dansen får oppmerksomhet.

--- Det har ligget i lufta en stund, både hos folk i miljøet og hos oss i FolkOrg – Organisasjon for folkemusikk og folkedans at dansen må på banen i landsfestivalen. Årets arrangør, Oppdal, utformer en prøveordning i samarbeid og dialog med FolkOrg, sier rådgiver hos FolkOrg, Marit Vestrum.

På landsfestivalen i Skjåk i 2008 og på Nordfjordeid i 2010 ble det arrangert dansetevlinger i henholdsvis masurka og hamborgar, men i år vil dansen for første gang få en egen post i festivalprogrammet.

Vestrum forklarer at de ønsker å øke statusen til denne type dans, og samtidig rette mer oppmerksomhet på kvalitet.

- Oppdal ønsker likevel å bevare den uformelle stemningen som har vært til stede på de tidligere dansetevlingene, slik at det blir publikumsvennlig og litt ”show”. Forskjellen blir at man må melde seg på forhånd, på lik linje med dem som skal delta i spel, sier hun.

Vestrum forteller at både arrangørene på Oppdal og FolkOrg er opptatt av at tevlinga ikke bør være en kopi av dansetevlingene på landskappleiken.

- Dansetevlinga på landsfestivalen må få sin egenart. Vi kommer likevel til å ta utgangspunkt i dommerskjemaet som de bruker i dømming av dans på landskappleiken, sier hun.

Artikkelen er hentet fra Bladet Folkemusikk, nr. 1 / 2011. Du kan lese mer om Bladet Folkemusikk, som utgis av FolkOrg, på denne siden.