FolkOrg - organisasjon for folkemusikk og folkedans ble stiftet 21. november 2009 som en sammenslutning av Landslaget for Spelemenn (stiftet 1923) og Norsk Folkemusikk- og Danselag (stiftet 1987).Sammenslutningen fant sted i Drammen, som dermed også ble åsted for det første landsmøtet i den nye organisasjonen. I 2010 ble årsmøtet avholdt i Bergen, mens det tredje årsmøtet nå går av stabelen på Røros helgen 29. april til 1. mai.
Det er med bakgrunn i vedtektsforslagene som styret la frem på årsmøtet i 2010, samt innspill som årsmøtet kom opp med, at styret i FolkOrg nå fremmer forslag til enkelte endringer i vedtektene. Et av disse forslagene berører yrkesutøvernes representasjon i styret i FolkOrg, samt organiseringen av yrkesutøverne som gruppe.
- Historisk bakteppe
- En viktig bakgrunn for disse forslagene til endringer er nettopp det historiske bakteppet for sammenslutningen av Norsk Folkemusikk- og Danselag og Landslaget for Spelemenn, sier Nils Øyvind Bergset. – For å sikre at det gode arbeidet for yrkesutøverne blir videreført, har denne gruppen hele tiden hatt en særskilt stilling i vedtektene. Utøverne utgjør en liten, men viktig del av medlemsmassen til FolkOrg.
Forslaget til styret i FolkOrg er at yrkesutøvere skal representeres på to nivåer: De skal ha egne utsendinger til årsmøtet og de skal – som i dag – være representert med to personer i styret, der minst en også skal ha plass i arbeidsutvalget. Det blir opprettet et register over yrkesutøvere, som vil utgjøre grunnlaget for å velge utsendinger til årsmøtet og styremedlemmer. Årsmøtet skal også velge et fagutvalg for yrkesutøvere.
- Det er etter vår oppfatning viktig at yrkesutøverne har en tydelig representasjon, sier Bergset. – Vi ser derimot ikke behovet for at det dannes et eget faglag med mye byråkrati, men ønsker isteden at årsmøtet selv skal velge et fagutvalg for yrkesutøverne, som kan gi råd til styret og administrasjonen i FolkOrg. Vi foreslår også at antallet delegater som representerer yrkesutøverne på årsmøtet samsvarer med antall medlemmer i registeret, på lik linje med lokallag og faglag.
- Flere stemmer
Styret i FolkOrg har i forkant av årsmøtet også diskutert størrelsen på styret, som i dag omfatter syv personer.
- Vi har landet på at vi ønsker å opprettholde et styre på syv, blant annet fordi det er viktig at ulike interesser og felt er representert. Vi er et stort miljø som ønsker å stå samlet, og er ennå ikke ferdig med etableringsfasen. Det er heller ikke store kostnadsforskjeller på om styret består av fem eller syv personer.
Det tredje forslaget til endring i vedtektene berører spørsmålet om også institusjoner, slik som arrangører, klubber og festivaler, kan bli tatt opp som medlemmer i FolkOrg.
- Også her har vi hatt følere ute i miljøet, og tatt med oss forskjellige innspill. Vi har konkludert med at vi bør gjøre en liten endring i paragraf 3, slik at for eksempel festivaler og arrangører kan bli medlemmer i organisasjonen. Vi tror dette kan tilføre oss mye god kompetanse, og at vi vil ha nytte av å samle flere stemmer fra miljøet.
- Gode løsninger for veien videre
Nils Øyvind Bergset avslutter med å fortelle at styret er godt fornøyd med resultatet for den nye organisasjonen så langt.
- Jeg tror miljøet definitivt er styrket gjennom sammenslutningen. Etter det kommende årsmøtet vil vi også få plass en handlingsplan, slik at mye av det formelle grunnlaget er lagt for veien fremover. Det betyr at vi får mer tid til bl.a. politisk arbeid og arbeid for lokallagene – kort sagt alt det viktige, praktiske og konkrete.
- Jeg ser ellers frem til et godt årsmøte, der vi har gode debatter, og forhåpentlig enes om gode løsninger for veien fremover.
Kortere innlegg kan som vanlig skrives inn i kommentarfeltet. Eventuelle større innlegg må gjerne sendes til info@hotmail.com.