Fra notatet ”Samstemt! Prioriteringer for Statsbudsjettet 2012”

Levende musikk til alle!

Nå må helårsarrangørene løftes!

Det har både i Regjeringens Kulturløft I og Kulturløft II, blitt slått fast at helårsarrangørene må løftes økonomisk. Dette har også vært Norsk kulturråds anbefaling i flere år. Den nylig etablerte Arrangørstøtteordningen gjennom Kulturrådet, er et godt verktøy for å støtte klubber, scener og helårsarrangører over hele landet.

Ordningen er kommet i gang, men de økonomiske rammene er langt fra å være tilstrekkelige. Selv om det var bred enighet om å løfte dette feltet nå, så kom det ingen reell økning i Statsbudsjettet for 2011. Den store økningen på 5 millioner forsvant i realiteten når en prøveordning for klassisk musikk på 4 millioner ble lagt inn i arrangørordningen uten at de ekstra bevilgningene ble videreført.

Derfor bør det nå være enighet om at det legges inn en vesentlig og helt reell økning i 2012. Målet vil være at en på sikt får ordningen opp på samme nivå som den vellykkede festivalstøtteordningen.

Både Samstemt! og Regjeringen har som mål at levende musikk skal være tilgjengelig for hele befolkningen, hele året, uavhengig av hvor man bor. Dette gjøres best ved blant annet at Arrangørstøtteordningen heves betraktelig i 2012.


                                                                                      2010            2012          2014
STØTTE TIL ARRANGØRER   
                                  12 mill.        22  m         36 m

Støtte til musikere, og talentopplæring og –utvikling

At norske musikere og artister har gode støtteordninger for utgivelse og turnering er helt vesentlig for et rikt musikkliv. Musikerne er premissleverandører og selve hjertet i maskineriet, og det er nå virkelig på tide med et solid løft til norske musikere og artister, både i form av økt innspillingsstøtte og økt støtte til turnering. At støtteordninger for musikk skal styrkes og utvikles, har Regjeringen satt som mål i Kulturløftet II.

Musikerstøtten har til formål å stimulere til økt turnévirksomhet og konsertproduksjon, samt å styrke rammevilkårene for profesjonelle musikere, særlig innen det rytmiske feltet. I dag er dette uten tvil den viktigste støtteordningen for musikerne og gir uvurderlig bidrag til konsertproduksjon og turnévirksomhet.

Musikere og artister har for dårlige økonomiske rammevilkår for å utøve sitt yrke. Dette har de siste årene blitt ytterligere forverret da musikkmarkedet har forandret seg som følge av ulovlig digital nedlasting og lave inntekter fra nye digitale avspillings- og streamingtjenester. Det er derfor spesielt viktig å nå sørge for økte bevilgninger til artistene i form av økt musikerstøtte.

I dag er musikerstøtten altfor liten til å imøtekomme en brøkdel av behovet. Vi forventer en økning av bevilgningene på nivå med den foreslåtte økningen av arrangørstøtteordningen.

Samstemt! ønsker igjen å presisere viktigheten av sjangeruavhengighet innen alle ordninger på det rytmiske musikkfeltet, også Ensemblestøtten. Der hvor musikerstøtten skal dekke prosjekt- og turnévirksomhet for profesjonelle musikere, skal ensemblestøtten gi etablerte, profesjonelle band og ensembler en basisstøtte for å sikre kontinuitet og kunstnerisk utvikling.

                                         2011           2012          2014
MUSIKERSTØTTEN  
   12 mill         22 mill       36 mill
 

Folkemusikk.no vil denne uken publisere innspillene til Samstemt! på de forskjellige hovedområdene for 2012. Dette notatet er nummer seks i rekken av Samstemt!-dokumenter. Samarbeidet Samstemt! består av musikkorganisasjonene Fono, FolkOrg, Norsk jazzforum, Norsk Rockforbund, GramArt og Ny Musikk.