Folkemusikk.no starter med å spørre Seglem om grunnideen for NORCD vært den samme helt fra 1991 til dag. Og hva som i så fall er de største bransjemessige og kunstneriske endringene i denne perioden.
- Grunnidéen har på mange måter vært den samme. NORCD startet fordi ingen ville gi ut min egen musikk, og har utviklet seg til det det er idag. De største endringne er selvsagt netthandelen, med fildeling, streaming og you name it! Altså det vidgjetne internettet - som kjent kommet for å bli. Og at det i våre dager er langt flere konsumenter som bruker musikk mer enn de lytter til musikk. Det er en forskjell på det.
- Elskere av musikk og musikkens abstrakte vesen, og musikkens mer eller mindre viktige engasjerende funksjon som en genuin måte å uttrykke seg på, vil alltid finnes. Og musikkelskerne vil fortsette med å kjøpe musikk. I hvert fall så lenge vi som kan skape den gjør det godt, og produserer god musikk med god lyd, tror Seglem.
Mye har endret seg de siste to tiårene – og ikke all utvikling har nødvendigvis vært til det bedre.
- Kunstnerisk er den største forskjellen at det er så enormt mange flere som driver på i dag - over heile fjøla! Folk jobber mye kortere tid før de gir ut CD. Det gir mange umodne utgivelser – samtidig som bransjen dessverre "krever" det. Det er betydelig større "fart" og omløp i dag. Terskelen er blitt lavere, noe som bokstavelig talt har gjort CDen mindre verdifull. Den norske musikkbransjen har for øvrig et kortidsminne som en person med langt framskreden alzheimer.
Hvilke kriterier bruker du for å velge prosjekter? Er NORCD sterkt forbundet med din egen personlige smak?
- Det varierer – men går som oftest på en blanding av intuisjon og den treningen jeg har fått i å høre om en musiker eller et band er på vei med noe interessant. At de tror på, og jobber seriøst med det de er gode på, og har bestemt seg for å arbeide med.
- Jeg har utviklet større evne til å være objektiv i mine vurderinger - og det må ikke nødvendigvis være musikk som jeg digger vilt. Det er like viktig at de som har skapt musikken og vil ha den ut, står for det, og har en tydeleg retning. Katalogen til NORCD har da også svært stort spenn - frå den villeste frijazz til den sarteste hardingfele, sier Seglem.
- Jeg tror ikke utgivelsene på NORCD er mer preget av min personlege smak enn de fleste andre selskap - store som små. Det er i så fall bare en fordel at jeg ikke har samme smak som for eksempel herr Eicher. Det skaper motvekt, forskjeller og særpreg i forhold til andre.
Du er i høy grad selv utøvende kunstner og musiker - er det på noen måte med på å skille NORCD fra den øvrige bransjen, tror du?
- Sikkert. Jeg håper i hvert fall det. Jeg har lært en del om bransjen oppigjennom, fra begge sider av bordet. Produksjonmessig er jeg svært opphengt i kvalitet på lyd, design og egenart. Og musikk kan og skal ikke presses inn i én mal, én lyd og ett design. Musikk og folk er langt mer ulike, spennende og motsetningsfylte - og jeg liker det. Katalogen vår er også det. Ellers er det vanskelig å si hva forskjellene kan bestå i. Jeg skulle gjerne ha hørt en bransjekjenner uttale seg om det – en som kjenner NORCD-katalogen. Og gjerne har alle 100 utgivelsene - om det finnes noen?
Vi i Folkemusikk.no har registrert rundt 50 utgivelser innen folkemusikkgenren denne våren og sommeren - tror du det finnes et marked og et publikum for såpass mange plater?
- Nei. Definitivt ikke. Det går ikke rundt. Men Norge er som kjent et søkkrikt land. Ekstremt rikt, rett og slett. Jeg sier ikke mer.
Og så gjør han det likevel.
- En del platedirektører burde ta seg en tur på lageret og se virkeligheten i øynene. Selv har NORCD makulert tusenvis av CDer de siste årene, noe som er både trist og tøft, men nødvendig. Dette er også en av grunnene til at vi kommer til å gi ut færre CDer i 2011 og 2012. Vi vil ha mindre fart, mindre konsum. Vi vil lytte mer. Og så får vi se.
I tråd med dette er de eneste fastlagte utgivelsene på NORCD denne våren Gabriel Fliflets ”Åresong”, samt en ny-utgivelse av Kenneth Sivertsens ”Spør vinden” fra 1990.
- Vi tar et hvileskjær. Jeg trenger det – også i forhold til min egen karriere som musiker. Den må tas vel vare på, og dyrkes etter det løftet jeg har opplevd med "NORSKjazz no" og"Ossicles". NORCD trenger litt tid til å reflektere og fabulere og tenke på hvordan vi skal få formidlet god musikk også i fremtiden - til de som fremdeles lytter og vil lytte.
- Som sagt - dei finst - og dei er ikkje få.
Hjemmesidene til NORCD finner du her. Du kan lytte til et større utvalg av utgivelsene hos Musikkonline.no. Om leserne av Folkemusikk.no ønsker å få oversendt jubileumskatalogen, som er en 56 sider lang gjennomgang av selskapets katalog i CD-hefteformat, kan man skrive til denne adressen. NORCD er tilknyttet FONO - foreningen for uavhengige plateselskaper her hjemme.