Under overskriften ”Norsk folkemusikk – eller folkemusikk i Noreg?” diskuterte Stubseid bruken av folkemusikk-begrepet gjennom tidene, samt behovet for å komme frem til en eventuelt klarere definisjon av feltet.  

Stubseid valgte å starte med årets store jubliant Ole Bull, og viste bl.a. bilder fra Valestrand og Strandgaten i Bergen. Han kom også inn på Bulls møte med Myllarguten – et møte som sees på som helt sentralt for oppfatningen av folkemusikken som et bærende element i byggingen av en nasjonal musikk. 

- Bull skal i sin tid ha sagt at bestanddelene til nasjonalmusikken sto ”fiks ferdig på fjellet”. Dette brøt med det ledende synet på denne tiden, der man nok nærmest betraktet folkemusikken som et stykke vilt natur, som først måtte ”foredles” for å få kunstnerisk verdi.  
 
I den såkalte ”konsertperioden” for drøyt hundre år siden fikk folkemusikken raskt status som nasjonalmusikk. De mest populære spelemennene var sin tids stjerner, og kunne fort samle tusen tilhørere eller mer til hver opptreden.
 
Senere begynte organiseringen av folkemusikkmiljøene, noe som etter hvert også førte til innpass i kulturpolitikken. På 1970-tallet kom et nytt viktig veiskille, der man gikk fra å betrakte folkemusikken som nasjonalmusikk til å se den som et uttrykk for lokale tradisjoner. 
 
Gunnar Stubseid tok her også utgangspunkt i sin egen erfaring som spelemann. Han er selv både folkemusiker og folkemusikk-gransker, og spilte i sin tid bl.a. i den innflytelsesrike folkemusikk-gruppen Slinkombas. 
 
- For oss i Slinkombas var det nokså utenkelig å lage nytt materiale, sa Stubseid, som mente at dagens unge folkemusikere har stilt seg langt friere. 
 
- Elevene på Bull-akademiet tar gjerne utgangspunkt i ren musikkglede, og bryr seg mindre om begreper og etiketter. 
 
I tråd med dette mente Stubseid at vi i dag ser en stor grad av sjangerblanding, samtidig som folkemusikkscenen blir stadig mer profesjonalisert. 
 
- Det er likevel ingen tvil om at tradisjonelle stilelementer er helt sentrale i norsk folkemusikk også i dag. 

Folkemusikk.no vil komme med flere innspill fra årsmøtet i FolkOrg i løpet av uken.