Av Inger Lise Skarstein, styreleder i Norsk Kulturarv

Det må lages et helhetlig konsept for opplevelsesreiser i Norge.  Det er ikke nok med vakker natur. Kultur og kulturarv må også med for at den reisende skal få et fullverdig reiseopphold i Norge. En god reiseopplevelse skal formidle opplevelse, kunnskap og inspirasjon.

Den besøkende skal oppleve å ta aktivt del i den norske naturen, kulturen og kulturarven.

De som reiser i Norge skal ikke bare se naturen, se et museum eller se et kulturminne, men ta del i aktiviteter: Gå på kulturstier, finne fangstanlegg, følge sporene, plukke blomster, identifisere stjernetegn, spise tradisjonsmat, bo på kulturgårder og historiske hoteller, sove i sagnfigurers senger, mate dyr, lytte til konserter og spel og sist men ikkje minst treffe menneske.


Norsk Kulturarv mener at det må satses på fire strategier for å få reiselivsturismen til å øke:

1: Masse turister – ikke masseturisme

En skal ikke ha masseturisme som mål, men invitere til at flere turister etterspør en spesiell opplevelse som

integrerer norsk natur, kultur og kulturminner. Overnatting og servering bør i størst mulig grad skje  med basis i kulturarven. Store og små overnattingssteder må selv lage kulturarrangementer⁄aktiviteter eller inngå samarbeid med andre aktører i nærheten.

Målet er flere besøksdøgn i et område enn i dag.


2: Flere norske og nordeuropeiske turister

Nordmenn reiser ofte ut av landet for kulturopplevelser og besøk av kulturminner. Det må i langt sterkere grad satses på å formidle det trygge og rene landet samt verdiene i den norske kulturarven for nordmenn og de nordeuropeiske landene. Informasjonen må derfor målrettes geografisk i enda større grad en tilfellet er i dag.


3: Tematiske innsatsområder

Poenget er ikke bare å reise, se vakker natur og overnatte, men oppleve det eksotiske og opprinnelige Norge  i kulturlandskap, tradisjonsmat, kultur og kulturminner. Det må lages fleredagers tematurer eller korttidsopplegg med spesialtema en dag.


4: Kvalitetssikring

Stiftelsen Norsk Kulturarv tildeler det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa til steder av høy kvalitet som har grunnlag i den norske kulturarven og som er åpent for publikum. Før tildeling blir stedet og den opplevelsen gjestene blir tilbudt, underlagt en streng kvalitetsvurdering.

Det legges vekt på at det ligger interessant og verdifull kulturhistorie til grunn for tilbudet. De kulturhistoriske verdiene skal være ivaretatt på en god måte, og tilbudet til gjestene skal ha høy kvalitet, både "materielt og åndelig". Det betyr at både den materielle og immaterielle kulturarven inngår i vurderingen. Innehaverne av Olavsrosa har forpliktet seg til å være gode ambassadører for en levende kulturarv og til å formidle stedets historie til sine gjester.

125 spesielle reiselivsdestinasjoner med basis i kulturarven innehar Olavsrosa. Dette systemet kan med fordel videreutvikles og integreres i den offisielle reiselivsastrategien som et nasjonalt og helhetlig kvalitetssikringssystem.


Fire innsatsområder:


Vinter–Norge: Eksotisk og annerlede. Hundekjøring, moskus⁄rein⁄elgsafari, ski⁄trugeturer, snevær, stjernehimmel, måneskinnsturer, nordlys, isfiske, etc.

Eksempel: Moskussafari på Dovrefjell med hundespann fra Kongsvold Fjellstue som innehar kvalitetsmerket Olavsrosa og er kjent for god tradisjonsmat fra området.

Eksempel: Pasvik Turist tilbyr turer med høy opplevelsesfaktor –  "vinteraction" som snøscooterkjøring eller turer med hundespann (husky). Turer byr på  naturopplevelser i et arktisk klima hvor nordlyset kan observeres nesten hver kveld.


Fjord–Norge: Cruise eller bilturer m⁄ferge med kulturopplevelser og besøk av kulturminner på land.

Eksempel: Åmot Operagard som innehar kvalitetsmerket Olasvsrosa i Dalsfjorden, Sunnfjord i Sogn– og Fjordane – uventet møte med  verdensstjerner på en gammel gård kombinert med fiske, tradisjonsmat og naturopplevelser.

Eksempel: Bekkjarvik Gjestgiveri har også Olavsrosa og ligger på en av øyperlene i Austevoll kommune, Hordaland. Stedet fortsetter en tre hundre år gammel gjestgivertradisjon og har spesialisert seg på delikatesser fra havet. Her kan fiskerihistorie oppleves og kunstgalleri besøkes.


Festival–Norge: Jazz, folkemusikk, kammermusikk, rockefestivaler og historiske spel over hele landet. En uutnyttet ressurs som kan gi kulturlivet i byer og tettsteder et løft.

Eksempel: Landskappleiken (innehaver av Olasvsrosa) som arrangeres på forskjellige steder hvert år.

Eksempel: Peer Gyntspelet, Stiklestadspelet og Mostraspelet. En totalopplevelse som gir natur, kultur og kulturarv i en ny mening og som alle innehar kvalitetsmerket Olavsrosa..


Saga–Norge: Historie, myter og saga

Eksempel: Klimapark 2469 ved Juvasshytta med flora⁄faunatur til istunnelen i Juvassfonda. På veien til istunnelen vises fjellflora og fangstmetoder på reinsdyr i gammel tid. Inne istunnelen er det gamle jaktredskaper og kopi av Norges eldste  jegersko innefrosset i isen.

Eksempel: Utstein kloster på Klosterøy i Rennesøy kommune innehar Olavsrosa og var opprinnelig en kongsgård der Harald Hårfagre bodde etter slaget ved Hafrsfjord.

Eksempel: Oselvarverkstaden på Osøyro i Hordaland viser en tusenår gammel båtbyggertradisjon der håndverket fremdeles går i arv fra generasjon til generasjon.

Interesserte kan lese mer om Norsk Kulturarv på denne siden. FolkOrg, som står bak Landskappleiken i samarbeid med lokale arrangører, fikk hedersutmerkelsen Olavsrosa i 2008. Denne kan du lese mer ved å gå til www.olavsrosa.no.