Det var årsmøtet i FolkOrg som vedtok at Folkelarm skulle evalueres. I følge treårsplanen heter det seg at Folkelarm skal bli grundig evaluert i forhold til eierskap. Man skal videre se på om arrangementet er tilpasset utviklingen innen musikkbransjen, og behov og ønsker fra utøvarer og arrangører.

Senere ble det vedtatt i styret at denne evalueringa skal foretas i 2012, og at det av ressursmessige hensyn ikke skal arangeres Folkelarm parallelt med evalueringen. Derfor blir det et pauseår i 2012.

- Vi planlegger ut i fra at det blir Folkelarm i 2013, men form, innhold og eierskap skal gjennomgås, sier daglig leder i FolkOrg, Linda Dyrnes.

- Det ligger ingen dramatikk i det at Folkelarm skal evalueres, sånn vi ser det. Vi hadde et vellykket arrangement i 2011, og har fått mange gode tilbakemeldinger. Folkelarm har målsetninger utover det å være en hyggelig og bra konsert- og seminarhelg. 

Det er funksjonen og effekten til Folkelarm som skal under lupen, noe som blir karakterisert som en svært sammensatt problemstilling.

- Formålet med Folkelarm har hele tiden vært å være et arrangement som skal stimulere og utvide markedet for våre musikere, og da er det helt essensielt at arrangementet utvikler seg i takt med utviklingen ellers på feltet. Første Folkelarm ble arrangert i 2005, og mye har skjedd siden den gang – derfor tror vi at det nå er lurt å heve blikket litt og se på hvordan Folkelarm best kan tjene formålet sitt. Gjennom evalueringen håper vi å få spisset profilen, og korrigert kursen for dette arbeidet, sier Linda Dyrnes.

Gruppa som skal jobbe med evalueringen ledes av Jan Lothe Eriksen. Lothe Eriksen har bakgrunn blant annet fra Musikernes Felleorganisasjon, Rikskonsertene, og som daglig  leder i Norsk Folkemusikk og dansarlag, samt daglig leder for Riksscenen. Han er utdannet musiker og musikkpedagog, og har hatt en rekke verv i norsk musikkliv. Med seg har han en ressursgruppe bestående av:

- Torill Faleide, kommunikasjonssjef, Førdefestivalen

- Øyvind Skjerven Larsen, prosjektleder for Music Export Norway

- Anne Hytta, musiker

Disse er personlig oppnevnt, og representerer ikke sine arbeidsplasser.

I evalueringsgruppens instruks reises en rekke spørsmål, blant annet:

  • Hvordan skal Folkelarm være en attraktiv arena for norske musikere og utenlandske interesserte?
  • Hvordan blir Folkelarm en attraktiv markedsplass for norske folkemusikkarrangører og arrangører av annen rytmisk musikk?
  • Hva er Folkelarms viktigste funksjon i årene som kommer, ut i fra behovene og mulighetene de ulike aktørene på folkemusikkfeltet har?
  • Hvem har interesser i et arrangement som Folkelarm i Norge, og hvem kan det være aktuelt å samarbeide med?

Evalueringen vil også se på interessen i de andre nordiske landene for en fellesnordisk showcasefestival som Folkelarm.

Har du selv innspill til noe av dette, håper vi at du vil sende oss en epost, og si hva du mener. Skriv gjerne rett til trond@folkemusikk.no. Du finner bakgrunnstoff, historikk og målsetninger på www.folkelarm.no.