I sitt innlegg under årsmøtet, som fulgte opp innledningen til Asbjørn Stensrud, startet Marit Vestrum fra et personlig ståsted.
- Jeg vokste opp i en tradisjon der man ikke skilte mellom folkemusikk og gammeldans, sa hun.
Hun nevnte også den sterke posisjonen gammeldansen tidligere hadde, der regelmessige radio- og TV-sendinger nærmest skapte stjerner av enkelte gammeldansutøvere. Denne perioden var også preget av mange sterke spelemannslag. Kort sagt kunne det lokale fort vekke nasjonal interesse.
- I dag ser vi nok at en del yngre mennesker identifiserer seg mindre med bygde-opphavet sitt enn før, samtidig som frivillighetsarbeidet er på vikende front. Dermed skrumper også arenaene inn, slik at vi risikerer at det hele blir en ond sirkel.
Vestrum mente også at gammeldansmiljøene nok ikke hadde profesjonalisert seg like mye som den øvrige folkemusikkscenen. En del grupper har vært flinke til å fornye seg, men da ofte i retning av eldre folkemusikk og et mer fellesnordisk folkemusikkuttrykk,. Dermed blir det rett og slett spilt mindre gammeldansmusikk enn før.
Vestrum kom deretter inn på en rekke tiltak som FolkOrg og andre aktører nå ønsker å styrke gammeldansfeltet gjennom. Neste års arrangører av Landsfestivalen jobber som nå som en pilotgruppe, som skal gjøre en del fornyende grep rundt selve arrangementet. Man ønsker også å stimulere til rekruttering i de mange kunnskapsrike lokallagene.
I tillegg er det ønskelig å samarbeide med kulturskolene, og gjerne få inn gammeldansen som både kurs og skolefag. Gode seminarer for både utøvere og dommere kan også bli et positivt virkemiddel, samtidig som man også kan se på mulighetene for å tilpasse gammeldansen til sceniske produksjoner.
- Gammeldansmiljøene utgjør en folkelig bevegelse som forvalter en viktig kulturarv, som i verste fall kan gå tapt, mente Vestrum. – Ingen andre har som oppgave å kjempe for de lokale gammeldanstradisjonene, så dette er et helt sentralt område for både FolkOrg og de enkelte lagene.
Etter innleggene til Stensrud og Vestrum var det satt av tid til debatt, som ble både konstruktiv og livlig. Johan Vaa, Gunnar Stubseid, Arne Sølvberg, Ivar Schjølberg, Helene Bolstad, Solgunn Liestøl og Karin Brennesvik var bare noen av de mange som grep ordet under seminardelen av årsmøtet.
Frode Rolandsgard fra Valdres Folkemusikklag tok også del i ordskiftet, og formulerte seg på denne måten:
- Det viktige er å få på plass konkrete grep. Dét er nok enda viktigere enn å diskutere begreper.
Første del av denne artikkelen kan interesserte få med seg på denne siden. Eventuelle større innlegg - i forbindelse med denne eller andre saker - kan som vanlig sendes til info@folkemusikk.no.