De åtte artistene som i år blir presentert gjennom samarbeidet mellom Riksscenen og by:larm er Ragnhild Furebotten & Tore Bruvoll m/Hekla Stålstrenga, Sigrid Moldestad, SVER, Svermere, Rakija, Forza, Lady Moscow og Urban Tunnéls Klezmerband.
I tillegg spiller Valkyrien Allstars og vokaltrioen Eplemøya Songlag. Sistnevnte som vinner av talentkonkurransen Debut `09.
Her er årets program:
TORSDAG
17:30: Eplemøya Songlag - Teltet
22:30: Lady Moscow- Teltet
23:30: Rakija - Teltet
00:00: Forza - Rockefeller Annex
FREDAG
20:30: Forza - Gamla
21:30: Svermere - Kroghsalen (Folketeateret)
22:30: Hekla Stålstrenga- Kroghsalen (Folketeateret)
23:30: SVER - Kroghsalen (Folketeateret)
00:30: Sigrid Moldestad - Kroghsalen (Folketeateret)
00:30: Valkyrien Allstars - Samfunnssalen
LØRDAG
17:00: Sigrid Moldestad - Herr Nilsen / Østkanten Bluesklubb
20:30: Svermere - Kroghsalen (Folketeateret)
21:30: SVER – Teltet
21:30: Eplemøya Songlag - Kroghsalen (Folketeateret)
23:30: Urban Tunélls Klezmerband - Gamla
00:30: Lady Moscow - Herr Nilsen / Østkanten Bluesklubb
00:30: Rakija - Gamla
ARTISTOMTALER & LYDSJEKK
Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll m/ Hekla Stålstrenga
Foto: Ingun A. Mæhlum
Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll står bak bandet og plata Hekla Stålstrenga. De møttes første gang i 1995 og har samarbeidet mye siden, etter mange CDer med andre artister var tiden nå moden for å lage en plate sammen. De samlet et drømmelag av musikere og resultatat er Hekla Stålstrenga som bl.a. ble nominert til en spelemannpris i 2008. Duoen er sterkt inspirert av den nordnorske folkemusikken og har tatt i bruk både vokalt og instrumentalt materiale fra den nordlige landsdelen som blandes med egne komposisjoner og tilsettes deres egen sterke signatur. Konsertene deres er en eksplosjon av utstråling, energi, følelser og humor, og de makter å bringe den tilårskommne tradisjonsmusikken inn i nåtiden.
Bandet bak Hekla Stålstrenga er Ragnhild Furebotten (fele), Tore Bruvoll (gitar), Trond Viggo Solås (bass), Anne Nymo Trulsen (vokal) og Ole Jakob Larsen (trommer)
LYDSJEKK | www.myspace.com/heklass
Sigrid Moldestad
Foto: Magnus Skrede
Sigrid Moldestad er en allsidig frilansfolkmusiker som har jobbet med mange forskjellige prosjekter og artister; Christine Gulbrandsen, Karoline Kruger, Breimskoret, Fjøgl, Unni Løvlid, musikals og teater. Hun er fast medlem i gruppene GAMALTNYMALT, SPINDEL og duoen LARELI. Men mest av alt er det soloprosjektet TAUS som har markert Sigrid Moldestad som en musikalsk historieforteller: TAUS er en konsertforestilling som handler om de uvanlig mange tausene (jentene) som var spelemenn i Nordfjord og Sunnmøre, vest i Norge. Det er sterke historier om damer som red til hest, hadde barna med seg, som var blinde eller funksjonshemmet og som prøvde å skaffe seg et levebrød. Forestillingen TAUS har vært en stor suksess, kritkkene strålende og plata “TAUS-felefortellinger” fikk Spellemannprisen 2007. Nå jobber Sigrid Moldestad fram mot ny soloplate som kommer på nyåret.
LYDSJEKK | www.myspace.com/sigridmoldestad
SVER
Ordet “sver”, er et utrykk fra Røros som blir brukt om noe stort og flott, eller staut og heftig. SVER er også en relativt ung gruppe som allerede har rukket å markere seg med en kritikerrost CD, andreplass på landskappleiken, finaleplasser både i Rikskonsertene storsatsing INTRO-folk 2007 og NRKs EBU konkurranse 2008. 2009 har vært et foreløpig høydepunkt for bandet med mange konserter i inn- og utland
Musikken er kjennetegnet av høyt energinivå, tett samspill og kreative og moderne arrangementer som tilfører den norske folkemusikken et nytt og tiltalende uttrykk. Dette er et folkemusikkens ”powerband”, som leverer rytmisk driv og en smittende spilleglede. På scena er SVER en opplevelse som får gliset fram på de fleste.
LYDSJEKK | www.myspace.com/sverfolk
Svermere
Svermere er et jazz-inspirert folkemusikkband med base i Trondheim. De tar utgangspunkt i tradisjonell norsk-svensk folkemusikk, og setter denne inn i et nytt lydbilde. De fleste musikerne i Svermere har tilknytning til institutt for musikk på NTNU, og har spilt sammen i flere ulike band. Aslak Brimi har vunnet Landskappleiken på fele to ganger, og er en av Norges fremste spellmenn. Han fikk med seg resten av gjengen på et par jam-sessioner vinteren 2008, og dermed var grunnlaget lagt for en svermende lekestue der folkemusikk, rock og jazz smelter sammen. Svermere liker seg på scenen og vil gjerne spille konserter og spre musikken sin ut til så mange lyttere som mulig.
LYDSJEKK | www.myspace.com/svermere
Forza
Foto: Kieran W. Kolle
Forza vokste ut fra en trommegruppe på ett asylmottak, hvor musikk ble brukt som kommunikasjon mellom medlemmer som ikke kunne snakke sammen. Gruppa gav deltakerne noe å gå til, noe å tenke på, noe nytt å utforske. Med alle de ulike verdensdelene i aksjon ga gruppen styrke og medlemmene fikk mot til å være seg selv.
Forza av i dag er et fullt band hvor medlemmenes ulike tolkninger fusjonerer nervene i folkemusikk og vestlig popmusikk. Utgangspunktet ligger i folkemusikk, i brytningspunktet mellom latin, tango, balkan og persiske rytmer krydrer Forza med noen doser hiphop og rock. Når verktøyet er tradisjonelle folkemusikkinstrumenter som trekkspill, fiolin og diverse perkusjon blir lydbildet både særpreget og unikt.
I 2008 vant Forza Bergensavisens konkurranse ”Oppdrag demo” i juni 2009 og i september kom deres første EP ledsaget av releasekonsert på et smekkfullt Sardinen i Bergen
LYDSJEKK | www.myspace.com/forzaonline
Lady Moscow
Foto: Baard Marius Barstein
Lady Moscow kan være vrient å plassere rent musikalsk siden bandet har mange referanser innenfor både populærmusikk og kunstmusikk. De er ekspressive og utagerende og man kan høre både rock, folk, rytmisk tango, klassiske referanser, dronemusikk og mere til. Bandet har en bestning bestående av bl.a. akustisk gitar, vokal, fiolin, kontrabass, mandolin, trekkspill, slagverk og klokkespill.
Høsten 08 debuterte Lady Moscow med albumet Barall Dance som fikk god kritikk i bla. Musikkavisen Puls og Bergens tidende (terningkast 5). De har spilt over 60 konserter siden 2007, og sommeren 09 har bl.a. gått med til noen festivaler som Fjellparkfestivalen, Egersund visefestival, Suset festival i Danmark og, som ett av tre norske band, Fusion Festival i Tyskland. I løpet av vinteren går orkesteret i studio og lydfester sitt første album.
LYDSJEKK | www.myspace.com/ladymoscow
Rakija
Foto: Damir Cvetojevic
Rakija er navnet på det berømte balkanske brennevinet, laget av druer, plommer eller diverse annen frukt. Det er også navnet på et balkanband som vil varme deg vel så mye som brennevinet og gi deg en uutholdelig trang til å danse, danse, danse!
Rakija ble startet i Oslo i 2007 av musikere med aner fra Serbia og Norge. De spiller både eget materiale og tradisjonell folkemusikk fra Balkan i nye, friske arrangement med elementer fra blant annet rock og klassisk musikk.
Siden starten har Rakija etablert seg som ett populært og særegent liveband. De har spilt på scener og klubber over store deler av landet og har inspirert folk til å kaste skjorta på balkanfest, mens tårer har blitt observert på akustiske konserter. Rakija formidler musikk og scenesjarm som appellerer til musikkglade i alle aldre.
LYDSJEKK | www.myspace.com/rakijaband
Urban Tunélls Klezmerband
Foto: John Hughes
Urban Tunélls Klezmerband spiller musikk med virtuositet og energi; med glimt i øyet og samtidig respekt for tradisjonen. Velkommen til klezmerfest!
Opprinnelig var klezmermusikken en del av den jødiske kulturen i Øst-Europa før 2.verdenskrig. Den har likhetstrekk med sigøynermusikk og folkemusikk fra Balkan, men har likevel sin egen musikalske karakter.
Klezmer skulle få folk til å danse, og ble først og fremst spilt på fester og i bryllup.
Urban Tunélls Klezmerband er en av få norske grupper innen sjangeren. De har røttene i den opprinnelige tradisjonen, men gjør også ting på sin egen måte.
Under en konsert med Urban Tunélls Klezmerband spenner stemningen i musikken fra vár og sødmefull til lystig og energisk. Den intense musikken er laget for fest, noe Urban Tunélls Klezmerband tar på alvor. Du er selvsagt invitert!
LYDSJEKK | www.urbanklezmer.com
Vinner av Debut 09:
Eplemøya songlag
Foto: Hans Martin Austestad
Eplemøya songlag er en vokaltrio og kommer til by:Larm som seierherrer i talentkonkuransen Debut 09. Liv Ulvik, Wenche Losnegård og Anja Eline Skybakmoen møtte hverandre gjennom studier ved Norges Musikkhøgskole, hvor Liv studerte folkesang og Wenche og Anja studerte jazzvokal. De begynte å synge sammen i 2006 og utforsker mulighetene som ligger i fusjonen mellom jazzvokal og kveding. Repertoaret består av egne komposisjoner og tradisjonelt materiale som de arrangerer på sitt eget vis. Vokaltrioen driver ikke med skjønnsang, men har trøkk og energi. Her blandes humor og spenning, eksperimentell improvisasjon og fortellekunst. Lydbildet er tidvis rått, og tidvis stemningsfullt og underfundig.
LYDSJEKK | www.myspace.com/eplemyasonglag
Valkyrien Allstars
Foto: Kim Ramberhaug
Valkyrien Allstars ble etablert i 2002, med tre hardingfeler og Tuva Livsdatter Syvertsens vokal som fremste våpen. De har sitt hjerte i folkemusikken og sin sjel i den kreative videreformidling. Nettopp derfor makter de å få stadig nye tilhørere til å fornemme hvordan musikken kan bergta. Ikke bare fordi den rykker i dansefoten, men rett og slett fordi den vibrerer i den enkeltes følelsesstreng. I improvisasjonens ånd lar de seg inspirere av så vel blues og jazz som reggae og rock. Musikalsk pågangsmot og ungdommelig driv bidrar til å gi begrepet folkekultur en ny betydning og levende musikk et nytt innhold.
Valkyrien Allstars ble nominert til Spellemannprisen som ”Årets nykommer” i 2007 og kåret til ”Årets folkemusikkartist” under Folkelarm i Oslo i 2008. I 2009 har de, i tillegg til å spille på en rekke festivaler i Norge, holdt konserter i blant annet Holland, Danmark, Sverige, Ukraina og Russland. Høsten 2009 slapp de sitt andre album, ”TO MÅNER”, som etterfølges av turneer i Japan og Norge, samt en tur til Russland og USA.
LYDSJEKK | www.myspace.com/valkyrienallstars
Artistomtalene er hentet fra www.bylarm.no