Etnisk  Musikklubb ble etablert på Kongsberg 8. mars 1996. Initiativtager var Arne Fredriksen, som fikk med seg en rekke kultur- og folkemusikk-aktører på idéen.  Blant støttespillerne var bl.a. Landslaget for Spelemenn, Førde Internasjonale Foilkemusikkfestival, Telemarkfestivalen, Kongsberg Jazzfestival og Vossa Jazz.

Den første egne utgivelsen kom i 1998, og presenterte et utvalg av innvandrermusikere og verdensmusikk-utøvere i Norge. Siden den gang har Etnisk Musikklubb invitert alle interesserte med på en ”global musikkseilas” – og nærmer seg nå 70 utgivelser.

Ralf Novak Rosengren- Det aller første albumet vårt het ”CombiNATIONS”, og bød bl.a. på innslag fra Ras Nas, Jai Shankar og Abdulrahman Surizehi. Da er det jo litt morsomt at vi slipper en ny plate med Abdulrahman i disse dager. Det er forresten blitt en av de fineste platene vi har gjort. 

 I dag er plateselskapet Etnisk Musikklubb mer aktivt enn noen gang.  Bare nå i januar kommer det ut syv utgivelser, selv om akkurat det kanskje mest skyldes et ønske om ikke å drukne helt i trykket fra julehandelen.

- Noen CD-prosjekter kom seilende inn i desember. For ikke å konkurrere for mye med Julenissen, så har de blitt liggende på vent hos Musikkoperatørene, forteller Arne Fredriksen.
 

Det omfangsrike vårslippet 2011 ser dermed slik ut:

  • Kristian Øvrevollseie: Hardingfelespelemann frå Hovet i Hallingdal (2CD Longboks): Kristian Øvrevollseie, Gunnlaug Lien Myhr, Øyvind Brabandt, Ingunn Stræte Lie, Jo Asgeri Lie, Arne Anderdal, Olav Luksengård Mjelva – 10 januar 2011 (EM78)
  • Busi Ncube: Salulandela.  M’bira fra Zimbabwe. 10. januar 2011 (EM87)
  • Ralf Novak-Rosengren, Jöran Jansen: Semno palla mander. 10. januar 2011 (EM69)
  • Kouame Sereba: Shama – Shama. Eventyr, sang og musikk fra Vest-Afrika. 17. januar, plateslipp på Riksscenen 21. Januar 2011. (EM99)
  • Kjell Hove, Randi Øvrebø Hove: Med eg var liten –  Bygdeviser fra Telemark
  • Andreas Bjørkås, Erlend Viken, Olav Christer Rossebø: Veiskille – Slåtter fra Oppdal.  24. januar 2011 (EM 52)
  • Abdulrahman Surizehi: Rathshani: Love Songs and Trance Music from Balochistan (2CD Longboks). Fra Øst-Iran, Vest-Pakistan og Sør-Afgahnistan. 24. januar 2011 (EM58)
  • Oluf Dimitri Røe:  Meltemi - Wind of Mykonos - A Greek-Norwegian musical experience.  7. februar 2011 (EM 31)
  • Berit Alette Mienna : Albmi ja eana - Himmel og jord. Samiske lestadianersalmer og joik .7. februar 2011 (EM 47)
  • Halvor Hakanes, Anne S. Haugan, Svein Westad, Svein Stensaker: "Middelalderballader og stev" (prosjekttittel).14. februar 2011 (EM62)

Litt senere på våren dukker også disse platene opp:

  • Margit Myhr, Olav L. Mjelva og Anders Hall: "Till Till Tove" (prosjekttittel). Mars 2011 (EM74)
  • Einar Olav Larsen Trio. April 2010 (EM84)
  • Nordic Fiddlers Block. Mai 2010 (EM98)

- I tillegg til alt dette har vi jo et godt knippe løpende prosjekter som er i søknadsmodus, og som konkurrerer om tilskudd. Det sier kanskje litt om disse prosjektene at de innlimte teksthefteneAbdulrahman Surizehi også vil inneholde omtaler på samisk, gresk og kinesisk.

Det siste er nok i tråd med Arne Fredriksens kongstanke om at ”jorda er rund også musikalsk”, som det heter på hjemmesidene til Etnisk Musikklubb.

- Dette er det jeg tør nevne frem til påsken, men det burde jo være en fin opptakt til jubileet 8. mars. Et par lavbudsjettprosjekter kan dessuten komme innimellom her, men det avhenger av om vi får tilslag på noen søknader.

Et uvanlig trekk ved Etnisk Musikklubb er at konseptet også fungerer som en medlemsklubb for egne og andres utgivelser. Her kan interesserte bestille plater fra forskjellige kategorier og selskaper, og samtidig motta månedens album. Det gir bl.a. mulighet for å boltre seg i musikk med nordisk, balkansk og keltisk profil, eller fordype seg i jazz og romani-musikk.

- Vi har et stabilt og lojalt publikum gjennom medlemsklubben. Det er jo ikke akkurat lett å finne verdensmusikk og folkemusikk i vanlige platebutikker, så mange velger å handle fra oss over nettet. All folkemusikk som utgis i Norge skal i prinsippet være tilgjengelig fra oss.

Etnisk Musikklubb har gjentatte ganger blitt nominert til Spellemannprisen. Både Olav Luksengård Mjelva, Vidar Lande og Gunnhild Tømmerås har kunnet hente det ettertraktede trofeet på vegne av seg selv og selskapet.

- Nå får vi bare håpe at den nye innkjøpskomiteen for fonogrammer oppdager oss og verdsetter det vi gjør, slik den gamle komiteen gjorde, avslutter Arne Fredriksen.

Hjemmesidene til Etnisk Musikklubb finner du på denne lenken. Her finner du også en oversikt over alle utgivelsene så langt. Interesserte kan også høre en mengde eksempler fra katalogen hos Musikkonline.no.  Etnisk Musikklubb er tilknyttet FONO – interesseorganisasjonen for uavhengige plateselskaper i Norge.