Av Arbeidsutvalget i Styret i FolkOrg

Femteklassen hadde lagt opp til en klassetur midt i sommerferien og ønsket å melde seg på tevling i åpen klasse med gammeldansmusikk på blokkfløyte. Tevlingsregelverket i FolkOrg sier imidlertid at man i prinsippet ikke skal være med å tevle før man er 12 år. FolkOrg har ønsket dem hjertelig velkommen til å delta, men ettersom hele 5. klassen er under 12 år, vil de ikke bli bedømt med poengsummer eller plasseringer. De får med andre ord delta sammen med de andre, men vil ikke bli bedømt med poengsummer og plasseringer.

I likhet med de fleste lag og organisasjoner som driver med konkurranser, holder FolkOrg seg til prinsippet om at tevling for barn under 12 år skal begrenses. Leser man punktene om ”utøvarane” og ”klasseinndeling” i tevlingsreglementet, står det helt tydelig at juniorklasser er for barn fra 12 år, og rekruttklasser er for de som er yngre enn 12 år. Rekruttklasser har aldri blitt bedømt med poengsummer og plasseringer.
 
FolkOrg åpner i reglementet for at barn under 12 år kan være med i lagspell og lagdans junior. Årsaken til det er at det tradisjonelt har vært snakk om noen få barn under 12 år som har spelt i et lag sammen med andre barn og ungdommer mellom 12 og 18 år. De inngår da et større lag, og får ikke noe konkurransepress lagt direkte på seg selv.

Et spelemannslag med bare barn under 12 år er ikke tillatt, uansett om de speller blokkfløyte eller fele. En femteklasse på fele ville ikke kunne delta i tevlinga under Landsfestivalen. Det er dermed ikke noe hold i påstanden om at barn under 12 år får tevle om de speller fele i et lag, men ikke i en klasse med blokkfløyte.

Vi har også møtt påstander om at FolkOrg sin holdning er til hinder for rekrutteringen. Vi er imidlertid bekymret over utviklingen hvis det er et eget poeng at barn under 12 år må konkurrere for å sikre rekruttering. Vi tror at rekruttering sikres best gjennom god opplæring, deltakelse i et godt sosialt miljø og prøving med framsyninger. Konkurranseelementet kan gjerne prøves ut når barna er modne for det, men vi mener det er riktig å si at barn under 12 år ikke skal konkurrere mot hverandre.

I den grad regelverket vårt har vært uklart på noe punkt, vil vi gå gjennom dem i etterkant for å sørge for at det er helt tydelig hvilke prinsipper vi baserer oss på med tevlingene i regi av FolkOrg.

Arbeidsutvalget i styret i FolkOrg

Maria Høgetveit Berg, Mari Skeie Ljones, Nils Øyvind Bergset