Dato:    torsdag 22. oktober
Tid:      kl. 18.30 – 20.30
Sted:    NFDs kontorer, Trondheimsveien 2, inngang J, 5 etg, inngang fra Herslebsgate nær Schous plass.

Programmet for kvelden er som følger:

  • Oppsummering av rapporten ved Lene Furuli
  • Innlegg v/ Terje Foshaug (regionalt kompetansesenter Nord-Norge) og Renee Rasmussen, Musikernes Fellesorganisasjon
  • Åpen debatt
  • Konsert med Triakel på MiR (etter seminaret )

 

OM RAPPORTEN
 

Nye tider – nye takter? En gjennomgang av Rikskonsertene.

Dette er tittelen på rapporten fra Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) som på oppdrag fra Kulturdepartementet har gått gjennom Rikskonsertenes virksomhet. KKD ber om høringsuttalelser til rapporten, med høringsfrist 14. desember 2009. Norsk Folkemusikk- og Danselag er en av høringssintansene og ønsker innspill fra utøvere og arrangører. NFD og Riksscenen inviterer derfor til et første møte for å drøfte innholde i rapporten.

Hovedlinjene i Difis råd og anbefalinger for det videre strategi- og utviklingsarbeidet i Rikskonsertene er følgende:

Satse videre på dialog og samarbeid.
Satsingen på dialog og samarbeid bør videreføres og videreutvikles, ikke bare for å sikre et bredt tilfang av impulser utenfra, men også som et signal om at Rikskonsertenes kulturpolitiske oppdrag bør oppfattes som et samarbeidsprosjekt.


Fortsett overgangen til ressurs- og utviklingssenter.

Den påbegynte overgangen til ressurs- og utviklingssenter for skolekonsertene bør fortsette, men det kan være grunn til å beholde et minimum av konsertproduksjon, bl.a. for å beholde operativ erfaring og ha legitimitet som ressurs- og utviklingssenter. Det bør imidlertid vurderes om det kan være mulig å gå under den nedre grense på 25 prosent som Rikskonsertene nå har satt.


Legg klarere føringer for offentlige konserter.
I en spesielt krevende prioriteringssituasjon der begrensede midler skal ivareta til dels motstridende hensyn, bør det etter vårt skjønn vurderes å avgrense nedslagsfeltet for offentlige konserter, for eksempel sjangermessig eller geografisk, eller ut fra en kombinasjon av kriterier. Dette kan også markere at Rikskonsertene ikke opererer på linje med markedsaktører.


Legg en bred strategiprosess.
Det anbefales å sørge for en inkluderende prosess for Rikskonsertenes overordnete strategi som skal gjelde for 2010-13 med tanke på å sikre forståelse og aksept for endringene, bl.a. slik at rolleforståelsen også omfatter nødvendigheten av dialog og samarbeid og tilrettelegging for andre, mer operative aktører. Det bør utvikles et mer enhetlig og oversiktlig strategidokument for å gjøre det lettere å forankre strategien blant ledere og medarbeidere.


Strategisk bruk av kommunikasjon.

Den planlagte kommunikasjons-strategien bør baseres på kunnskap om og dialog med samarbeidspartnere og målgrupper. Det er positivt at Rikskonsertene har begynt å integrere kommunikasjon i konsertprosjektene og å gjennomføre publikums-undersøkelser. Det anbefales også mer bruk av nettsidene utad.


Videre arbeid med ressursutnytting.
Profesjonalisering og kvalitetsheving på de administrative tjenestene har medført noe større ressursbruk til internadministrasjon. Men selv om denne ressursbruken er klart mindre enn størrelsen på administrasjonsavdelingen skulle tilsi, er det likevel grunn til å være kritisk til omfanget. Det bør også arbeides en bedre dokumentasjon av forholdet mellom ressursbruk til intern og ekstern administrasjon.