Dermed kan vi om kort tid stå overfor en ny situasjon, der kulturen mister 18, 5 % av totalpotten av tippemidlene. Samtidig øker Idretten sin andel av tippenøkkelen fra 45, 5 % til 64 %. Dette forutsetter i så fall at Arbeiderpartiets vedtak blir støttet av flere partier på Stortinget.

Nå har Idretten hele tiden hevdet at denne løsningen er til beste for alle, og at en større andel av tippemidlene faktisk vil gå direkte til kultur, siden prosentdelen til lokale kulturtiltak vil økes med denne modellen. Likevel er nok ikke alle innen kulturlivet like overbevist om dette, noe som da også har gitt seg utslag i en rekordstor protest via sosiale medier.

I dag hadde flere av de sentrale organisasjonene bak oppropet ”Bevar kulturløftet!” møte i Oslo. Dette møtet ble raskt enige om en felles kommentar til vedtaket som Arbeiderpartiets landsmøte fattet.

Vi siterer her fra kommentaren:

”Kulturlivet står fortsatt samlet og beklager vedtaket som ble gjort på Arbeiderpartiets landsmøte om å endre tippenøkkelen i idrettens favør.

Vi registrerer at Arbeiderpartiet forsikrer oss om at kulturlivet ikke skal bli skadelidende og at kulturløftet står ved lag. Samtidig gjør håndteringen av denne saken oss urolige, og den har skapt betydelig usikkerhet i kulturlivet.

Vi har tillit til at denne regjeringen vil oppfylle sine forpliktelser med kulturløftet, og ønsker opprioriteringen av frivillig sektor innenfor kulturlivet velkommen. Vi ønsker samtidig å beholde den relative forutsigbarheten som i dag ligger i kulturens andel av tippemidlene. 36,5 % av overskuddet fra spillemidlene må kunne spores direkte til kultur. På denne måten står kulturen bedre rustet i framtidens kamp om kronene.

Kulturlivet vil derfor fortsette å arbeide for å beholde dagens tippenøkkel inntil saken er endelig vedtatt av Stortinget.”

Følgende organisasjoner var til stede på dagens møte hos Norsk Musikkråd:

Musikkens studieforbund, NOKU, Norsk teaterråd, Norges museumsforbund, NASOL, Norske Trekkspilleres Landsforbund, MFO, Ung i kor, NMF, Musikk og ungdom, Norsk jazzforum, Norsk Skuespillerforbund, Noregs Ungdomslag, UNOF, MSF, FolkOrg, NRF, Norsk scenekunstbruk, Danse- og teatersentrum, Kulturforbundet Delta, Norsk teater- og orkesterforening og Norsk Musikkråd. 

Folkemusikk.no vil fortsette å følge debatten om tippemidlene videre, og kommer tilbake med eventuelle nye utviklinger i saken. Du finner tidligere artikler om saken øverst til venstre på siden.  Interesserte kan også lese reaksjoner på utfallet på denne Facebook-siden.