Erik Hillestad har vært primus motor bak Kirkelig Kulturverksted helt siden 1974. Plateselskapet, som har et kristent grunnsyn og en liberal musikalsk profil, har helt siden utgivelsen av den i sin tid kontroversielle "Dans med oss, Gud" vært en sikker leverandør av både publikums- og kritikerfavoritter.
Kirkelig Kulturverksted er nesten like gammelt som selve Spellemannprisen, og har gjennom årene blitt nominert til - og vunnet - en rekke bronseharper. Det hindrer likevel ikke Hillestad i å innta et kritisk standpunkt til formen utdelingen av prisen etter hvert har fått.
- Velg de viktigste platene!
Har Knut Buen etter ditt syn rett i noe av den kritikken han målbærer, Erik Hillestad?
- Ja, jeg er enig i det meste av det han sier. Spellemannprisen er kraftig devaluert.
Hva kan i så fall etter ditt syn gjøres for å forbedre prisen og TV-sendingen?
- Jeg vil foreslå at man setter sammen en samlet jury av litt bredt kvalifiserte, nysgjerrige og ikke for matleie personer, og ber dem velge de 12 viktigste platene som kom ut i løpet av året som gikk, sier Hillestad.
Han fortsetter: - Så kan man sy sammen showet utfra det, og glemme fjonge utdelere og det barokke og hule kråkeslåttet av kjendiser som nå står i veien for det som musikk dreier seg om.
- Angsten for kjendisfri soner
Mange har pekt på at det etter hvert har blitt stadig mer vanskelig for de ”smalere” genrene å slippe til på skjermen. Bør såkalt smalere genre nå kreve en mer rettferdig del av oppmerksomheten? Og har de i så fall noen muskler å stille bak et slikt krav?
- Smalt eller bredt er uvesentlig for meg. Det finnes interessante fonogrammer innen begge disse sekkene, sier Hillestad. - Feilen er at det kreves noen andre muskler enn kvalitet. Det handler alltid om varianter av kommersialitet.
Erik Hillestad snakker avslutningsvis om det han omtaler som ”Spellemannprisens to ulykker”.
- Spellemannprisens to ulykker er angsten for kjendisfri soner i TV-ruta og sjangerinndelingen som alltid fører til konservative nominasjoner. Ang det siste: Når spørsmålet er hva som er den beste jazzplata eller folkemusikkplata , vil juryen bruke sjangerens vedtatte lover og fastsette sine poengsummer i forhold til hvor mye den aktuelle plata innfrir i forhold til dem.
- Det tror jeg fører til konservatisme, og at det forutsigbare vinner frem. Hvis man snur problemstillingen på hodet og spør hvilke 12 plater er de mest interessante, finner man lettere fram til de prosjektene som brøyter nytt land, gir blanke i noen regler og smadrer noen fordommer.
De to nyeste utgivelsene til Kirkelig Kulturverksted er "Mot" med Susanne Lundeng og "Karuzella" med Jørn Simen Øverli, Tora Augestad og Joanna Lewandowska-Zbudniewek. Interesserte kan lese mer på hjemmesidene til KKV, eller gå videre til denne samlesiden hos Musikkonline.no.