Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) fikk i februar 2009 i oppdrag av Kultur- og kirkedepartementet å gjennomgå Rikskonsertenes virksomhet, og i september 2009 kom rapporten med tittelen ”Nye tider, nye takter” En rekke institusjoner og organisasjoner leverte sine høringssvar, og nå ønsker departementet å vurdere deler av Rikskonsertene sin virksomhet. I følge Dagbladet har nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt i den siste tiden hatt flere møter med direktør av Rikskonsertene Åse Kleveland om situasjonen for de offentlige konsertene.
- Det er ingen som stiller spørsmålstegn ved skolekonsertene deres, men håndteringen av de offentlige konsertene ser vi nå på, sier Huitfeldt i en kommentar til Dagbladet.no
Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen ga i sitt høringssvar signal om at det bør foretas en vurdering av Rikskonsertene sin rolle i arbeidet med de offentlige konsertene. Med mange aktører på feltet og et økende antall profesjonelle utøvere som vil ut på veien, er det nødvendig at Rikskonsertene er tydelig på hvilken rolle de skal ha. De beveger seg nå i skjæringspunktet mellom markedet og det offentlige ansvaret for at musikk av høy kunstnerisk kvalitet blir presentert over hele landet, het det i høringssvaret.
Også andre aktører innen musikklivet stiller seg kritisk til denne delen av Rikskonsertenes virksomhet Både Norsk kulturråd og Norsk Jazzforum ga i sine høringssvar uttrykk for at de offentlige konsertene burde vurderes mer grundig, og at Rikskonsertene sin rolle som markedsaktør må klargjøres.
Det er fortsatt uklart hva som eventuelt vil avløse de offentlige konsertene i Rikskonsertene, og hvordan dette skal håndteres, men i følge Dagbladet vurderer Kulturminister Anniken Huitfeldt å bruke Rikskonsertenes 30 millioner til å styrke mindre, lokale arrangører.
Ny satsing på konserter på folkemusikkfeltet
Siden 2002 har prosjektet Den norske folkemusikkscena bygd opp et stort nettverk av lokale arrangører og fått folkemusikk ut på veien i større og mindre format. FolkOrg er i etableringsfasen som organisasjon. Styret ser på egen rolle og oppgaver og arbeider for å finne rett plass som interesseorganisasjon. I forbindelse med dette har styret fattet vedtak om at organisasjonen i mindre grad skal vere en aktiv bransjeaktør, men heller legge til rette for aktivitet og arbeide interessepolitisk. Organisasjonen får ikke lenger tilskudd til drift av turnénettverket slik prosjektet er organisert i dag. FolkOrg tar derfor initiativ til en ny storsatsing på turné- og konsertvirksomhet og ønsker alle aktørene på feltet med i utviklingen av en slik satsing.
Under Folkelarm 9. – 12. september arrangerer derfor FolkOrg en fagsamling for arrangører, turnéleggere, regionale kompetansesenter, musikere/agenter m.fl. Formålet med samlinga er å fordele oppgaver og ansvar mellom aktørene på arrangørfeltet og sammen etablere en formålstenlig struktur som skaper mest mulig aktivitet. Hva er behova rundt om i landet? Hvilke tiltak må iverksettes og hvilke aktører tar ansvar for hva?
Kilde: Dagbladet.no