Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Gamle Nordfjord

Honndalstausene

Gamle_nordfjord_Honndalstausene_foto_heilo

De feiet inn som en frisk vind fra vest, Honndalstausene. Sju jenter med spilleglede og felles tradisjon, som fikk et trofast publikum langt ut over de tradisjonelle folkemusikkretsene. 25 år etter er de tilbake, med de samme fengende rytmer og drivende samspill.

Mye regnvann har rent i Hornindalsvannet, og mange slåtter har vært spilt siden debuten Honndalstausene debuterte med brask og bram under en distriktskappleik i 1983. Den humørfylte og samspilte gjengen ble raskt oppdaget av NRK, og det fulgte først radioprogram, senere en rekke opptredener i TV. Mange husker fortsatt avslutningen av OL-sendingene fra Lillehammer, med Honndalstausene i samspill med Sissel Kyrkjebø.

De danseglade har satt stor pris på Honndalstausene. Mange har svingt seg ut i de små timer til feiende danseslåtter fra Hornindal, og tausene har også gått til topps i Landsfestivalen for gammeldansmusikk. 

De senare årene har de sju, Tone Lien Dyrkorn, Gunn Sølvi Gausemel, Torunn Raftevold Rue, Marianne Tomasgård, Bente Storbakken, Synnøve Hjellbakk Hole og Gunnhild Sindre, hatt færre muligheter til musikalsk samarbeid. Spredd bosetning, jobb og andre musikkengasjementer har gjort det vanskeligere å få til felles øvinger. Men til det store 25-årsjubileet har de likevel satset stort, og resultatet ligger fore i en ny CD.

CD-lanseringen fant sted i Hornindal, bygda med den rike folkemusikktradisjonen de alle stammer fra. Her var det fullsatt av publikum da tausene spilte opp de første tonene av ”Gamle Nordfjord”, som er tittelsporet på CD-en. Utgivelsen inneholder flere nyinnspillinger, i tillegg til stoff fra de tre tidligere utgivelsene. Særlig fra debutplata ”Honndalstausene”, som ikke lenger er i handelen.

HONNDALSTAUSENE:
Synnøve Hjellbakk Hole {f. 1963}, Hellesylt.
Gunn Sølvi Gausemel {f. 1963}, Bærum.
Torunn Raftevold Rue {f. 1964}, Flatdal.
Gunnhild Sindre {f. 1964}, Stryn.
Bente Storbakken f. Tomasgård {f. 1965}, Krokstadelva.
Tone Lien Dyrkorn {f. 1965}, Oslo.
Marianne Tomasgård {f. 1966}, Ski.
 


| E-mail this | Print this |
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk