Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Warg/Buen

Daniel Sandén-Warg og Per Anders Buen Garnås

Warg_buen_foto_talik

Endelig er den her, CD`en som har alt en norsk musikkutgivelse kan ønske seg - rykende fersk urgammel musikk! Daniel Sandén-Warg og Per Anders Buen Garnås glitrer i solo og samspill.

Slåttene sprenger seg fram og ut av treverk og tagl, mens man hører nærværet av generasjoner av felespillere. Bli med på en reise gjennom tiden tilbake til fjellbygdene i Tinn og Setesdal, ledsaget av norges ledende felespillere, Daniel Sandén-Warg og Per Anders Buen Garnås. CD´en Warg/Buen inneholder slåttesmusikk på fele, hardingfele og munnharpe. Rydd plass til den i platesamlinga!

Per Anders Buen Garnås er født inn i en musikalsk familie, og har en genuin interesse for den gamle slåttemusikken. Han har lært av en rekke hardingfelespelemenn som er regnet blant de fremste i Norge; Knut Buen, Hauk Buen, Hallvard T. Bjørgum, Bjarne Herrefoss, Olav Øyaland og Einar Løndal for å nevne noen. Per Anders Buen Garnås spilte seg opp i eliteklassa på Landskappleiken i 1999 som en av de yngste noensinne. Han vant denne i 2003, og han har vunnet Fanitulltevlinga under Den Norske Folkemusikkveka på Ål fire ganger. Per Anders er med på flere CD-utgivelser deriblant Odd Nordstogas “Luring” (2004), Agnes Buen Garnås` ”Han rider den mørke natt.” (2002) og Ingvill Marit Buen Garnås “På grønalihei” (2003). Han var også nominert til spelemannsprisen med soloplata “Åleine” (2001).

Daniel Sandén-Warg ble hektet på den gamle slåttemusikken da han som ung tenåring Sverige fikk tak i en kassett med hardingfelespelemannen Torleiv Bjørgum. Han kjøpte seg fele og reiste til Setesdal for å lære. I dag er han bosatt i Rysstad, og har i løpet av kort tid markert seg som en av de fremste felespillere i landet. Daniel Sandén-Warg spiller hardingfele, fele, munnharpe, gitar og nyckelharpa. Han har lært de fleste slåttene direkte av Hallvard T. Bjørgum, andre viktige inspirasjonskilder er Andres K. Rysstad og Torleiv H. Bjørgum. Med gruppa Harv (1996), har han turnert mye i Europa, Sør-Amerika og USA. Harv arrangerte også musikken til Tryllefløyta - ein folkeopera (regi Leif Stinnerbom), som hadde premiere på Den norske Opera høsten 2005. Sandén-Warg spiller i bandet til Odd Nordstoga, og sammen med Sigurd Brokke ga han i 2007 ut plata Rammeslag. Slåttene er i hovedsak fra Tinn i Telemark og fra Setesdal i Aust-Agder.

Knut J.Heddi (1857–1938) bodde på Rysstad i Setesdal, og musikken etter han har vandra særlig gjennom Andres K. Rysstad (1893–1984). Torleiv H. Bjørgum (1921–1990) ga dette videre fra Andres til sønnen Hallvard T. Bjørgum (f.1956). Hallvard har vært Daniel sin nærmeste kilde til stoffetetter Knut J.Heddi. Knut Dahle (1834–1921) levde sitt liv i Tinn i Telemark, og hans slåtter vandra særlig gjennom sønnesønnene Johannes (1890–1980) og Gunnar Dahle (1902–1988). Olav K. Øyaland (f.1922) lærte i neste rekke store deler av repertoaret til Johannes, og han ble på denne måten Per Anders sin nærmeste kilde til musikken etter Knut Dahle.

Plateomtale er henta frå www.talik.no
 


| E-mail this | Print this |
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk