Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Din råta tjuv

Carl Haakon Waadeland

Carl_haakon_waadeland_Din_råta_tjuv_foto_heilo

Carl_haakon_waadeland_Din_råta_tjuv_foto_heilo

En helt ny CD med medrivende groover, melodiske linjer og spenstige improvisasjoner basert på en enestående norsk folketrommetradisjon.

Trommeslåtter har en unik og oppsiktsvekkende plass i norsk folkemusikk og folketradisjon. Midt i nasjonalromantikken på 1800-tallet var det flere steder i Norge utenkelig å arrangere bryllup uten å ha en trommeslager, - en tambur, til stede. Tamburen gikk da foran brudefølget på veien til og fra kirka og spilte, - dels for å skape høytid og festivitas, og dels for å skremme bort onde makter, slik at brudeparet fikk en fin dag og en god framtid!

I 1991 ga Carl Haakon Waadeland ut en bok, med tilhørende CD: ”Trommeslåtter – en trommeslagers skattekiste”, der trommeslåtter som Johannes Sundvor hadde samlet inn og skrevet ned på begynnelsen av 1900-tallet, ble presentert.

Tradisjonelt sett blir trommeslåtter spilt av én tambur. En grunnleggende idé på Din råta tjuv er å bruke de sterke rytmiske motivene og tematikken som karakteriserer trommeslåttene til å lage nye trommemelodier, groover og improvisasjoner, som er spilt av flere trommeslagere.

Videre, som et musikalsk kontrapunkt til de rytmiske scenarioer som etableres, blir det framført komponerte melodiske linjer og flere musikere er invitert inn for å respondere improvisatorisk på de forskjellige groovene.

De fremragende musikerne som medvirker på Din råta tjuv er, i tillegg til Carl Haakon Waadeland som spiller trommer, marimba og bruker stemmen; Henning Carlsen og Gard Nilssen, trommer; Gunnar Andreas Berg, gitar og synthesizer; Terje Isungset, munnharpe, bukkehorn og stemme; Trygve Seim, saxofoner; Ståle Storløkken, synthesizere; Maria Kannegaard, elektrisk piano; Benedicte Swendgaard, Eldbjørg Raknes, Tone Åse, Ingrid Lode, Anita Kaasbøl og Heidi Skjerve, vokal.

En meget spennende konsekvens av disse forskjellige musiker- og instrumentkonstellasjonene er at flere av trommeslåttenes globale, etniske kvaliteter trer fram og blir hørbare. Slik sett kommuniserer Din råta tjuv ny grenseløs etnisk basert musikk, som har sine røtter i en gammel, eksotisk norsk folketrommetradisjon.

Plateomtale er henta frå www.grappa.no
 


| E-mail this | Print this |
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk