Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tværg

tvaerg

Bak duoen Tværg står Mattias Helje og Per Johan Moslet; de spiller folkemusikk fra Selbu, Västerdalarna og Finnskogen.

Mattias Helje spiller fele og kommer fra Lima i Dalarna, som ligger i Sverige. Han er riksspelman og har flere plateutgivelser bak seg, deriblant Smedjelåter fra 2002, denne plata inneholder for det meste folkemusikk fra Västerdalarna. Han har også vært i Frankrike, Danmark og USA for å spille og lære bort folkemusikk fra Västerdalarna.

Per Johan Moslet spiller torader og kommer opprinnelig fra Selbu i Sør-Trøndelag, men bor i dag på Stange i Hedemark. Sommeren 2006 kommer han ut med plata Frå Tusenølløv te Olav Haugan, Folkemusikk fra Selbu, hvor også Mattias er med. Dette er den første folkemusikkplata som har blitt laget med musikk fra Selbu. Per Johan har vært med i en rekke gammeldansgrupper som har opptråd på en rekke forskjellige folkemusikkfestivaler.

Mattias og Per Johan startet å spille sammen i 2002 og da for det meste på hobbybasis, men i den siste tiden har de bestemt seg for å satse mer på å spre musikken fra sine distrikt.

Repertoaret strekker seg fra raske polsdanser fra Selbu, spenstige springleiker fra Lima og mystiske polsdanser fra Finnskogen. De spiller også andre typer bygdedanser og runddanser fra de samme distriktene. Dette er folkemusikk som ikke er så godt kjent blant folk, spesielt gjelder det musikken fra Selbu, som de introduserer gjennom plata Frå Tusenølløv te Olav Haugan. Musikken fra Finnskogen og Västerdalarna er populær i Sverige, men i Norge er denne musikken nesten ukjent.

Målet med Tværg er å spre den fantastiske og spesielle musikken fra Selbu, Västerdalarna og Finnskogen, både innenlands og utenlands.

| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk