Riksscenen har hatt en økning i besøkstallet på sine egne arrangementer det siste året. Riksscenen hadde 101 egne arrangementer i 2012 mot 109 i 2011. På tross av noe færre arrangement er det 26% økning i det totale publikumsbesøket på disse arrangementene i fra 2011 til 2012.

Helge Skansen, daglig leder på Riksscenen forteller at målet for 2012 og 2013 er en 20% årlig økning, og med fjorårets resultat ligger Riksscenen foran skjema. I løpet av året vil de sette nye mål for den neste treårsperioden.

Det er et tall vi er fornøyd med i dag, men utfordringen videre er først og fremst å øke besøket på den enkelte konsert mer enn å utvide konsertantallet. Vi har en årlig syklus som går i fra slutten av august til mai hvert år. Vi har erfart at med rundt 110 folkemusikk- og folkedansarrangement på Riksscenen i løpet av denne perioden, så ligger vi tett opptil et metningspunkt for vårt publikum, sier Skansen

Godt besøkte dansearrangement

I Riksscenen programmering plasseres arrangementene inn i ulike programprofiler, som Åpen klasse, Tett på, LilleRiksen, World osv. Dansescenen er en av disse profilene, hvor Riksscenen i løpet av 2012 har presentert Residans, Bygda dansar, Kompani Braza, Nordic Dance og Kartellet. Godt besøk på flere av disse arrangementene bidrar sterkt til den totale økningen i besøkstall. Dansefestene har også hatt kraftig økning, der gjennomsnittet har økt i fra 62 besøkende i 2011 til 127 besøkende i 2012. Det best besøkte arrangementet i hele 2012 var I Am Us, med Kompani Braza.

TV-produksjoner med Ylvis

I løpet av de to siste årene har Riksscenen også blitt hyppig brukt til TV-produksjoner med blant annet Ylvis og Anne-Kath. Disse utleiearrangementene sørget for i overkant av 10.000 besøk til Riksscenen i 2012. Samarbeidsarrangement sørget for ytterligere 1600 besøk.

Veien videre

Våren 2011 konkluderte Nynorsk Pressekontor med at "Publikum sviktar den nye folkemusikkscena i hovudstaden.”
Den gangen pekte Skansen på at lokalene manglet et serveringstilbud og at åpningen av naboen Popsenteret lot vente på seg. Popsenteret åpnet høsten 2011, mens det stadig er usikkerhet rundt når restauranten vil åpne.

Skansen ser imidlertid optimistisk på framtida, og ønsker å fortsette å fokusere på publikumsbygging:  

Vi har så langt fokusert på å bygge opp et kjernepublikum rundt vår egne musikk- og dansetradisjoner og uttrykk med nært slektskap, slik vi finner i Sverige, Finland og de keltiske områdene. Neste skritt blir å bygge opp et bredere og bedre tilbud fra andre lands tradisjoner - den delen av verdensmusikken som er tydelig forankret i stedegne tradisjoner. Her ligger det også et potensiale til å bygge nye publikumsgrupper.